Computere forurener lige så meget som firehjulstrækkere

Computere er ansvarlige for to procent af verdens CO2-udslip. Hovedskurken af virksomhedernes servere, hvor kapaciteten alene sidste år voksede 45 procent

Servere, backup, computere (Foto: coolpix © stock.xchng)

Computere er ansvarlige for to procent af verdens CO2-udslip. Hovedskurken af virksomhedernes servere, hvor kapaciteten alene sidste år voksede 45 procent, skriver Ingeniøren.

Computerservere udgør en lige så stor trussel for klimaet som livsstilsfirehjulstrækkere eller den samlede flyindustri, advarer en ny rapport fra den britiske miljøorganisation Global Action Plan.

- For eksempel har vi en server på vores kontor. Dens CO2-fodaftryk svarer til en gennemsnitlig firehjulstrækker, der kører godt fem kilometer på literen. Alligevel betragter vi bilen som slynglen ud fra et miljømæssigt perspektiv, mens serveren går helt fri, siger lederen af Global Action Plan, Trewin Restorick, til Newscientist.

Ifølge rapporten er en milliard computere ansvarlige for to procent af de menneskeskabte C02-udledninger om året. Det svarer til, hvad klodens fly slipper ud.

Dataopbevaring overhaler luftfart

Energiforbruget skyldes overvejende data, der bliver opbevaret på computerservere i forretningsøjemed. Udviklingen inden for dataopbevaring ser tilmed ud til at overhale energiforbruget inden for luftfart.

I 2006 blev der solgt 48 procent mere dataopbevaringskapacitet i Storbritannien end i 2005, mens antallet flypassagerer tilsvarende steg med sølle tre procent.

Men der er også håb. Global Action Plan foretog et rundspørge blandt større selskaber i England. Det viste sig, at langt størstedelen ikke var klar over omfanget af de summende energi- og dermed også pengeslugere i computerrummene.

60 procent af de adspurgte udnyttede tilmed ikke halvdelen af serverpladsen, mens 37 procent opbevarer data på ubestemt tid.

Global Action Plan anslår, at virksomhederne kan skære knap en tredjedel af elregningen ved at effektivisere datalagringen og brugen af energi.