Coop-chef om oregano med visne blade: Det er ikke acceptabelt

- Vi er blevet snydt af vores leverandører, lyder det fra kvalitetschef i Coop.

Kvalitetschef Malene Teller Blume med de to tilbagetrukne oregano-blandinger.

Supermarkedskæden Coop har nu fjernet to slags oregano fra hylderne, da produkterne ikke kun indeholder det populære krydderi.

En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser, at oregano ikke altid kun indeholder oregano. I fire ud af 10 produkter var krydderiet krydret yderligere med blandt andet visne blade fra oliventræer og soløjetræer.

I så store mængder, at der ikke er tale om et uheld, lyder det fra direktøren hos Forbrugerrådet Tænk, Lars Pram.

- Vi kan desværre se en tendens til, at fødevaresvindel vokser i de her år, og en af årsagerne er, at producenter kommer billigere ingredienser i, end det man egentlig fortæller forbrugerne om, så producenterne kan tjene flere penge.

Indtil for fire uger siden blev to af de produkter, hvor op mod halvdelen af produktet ikke er oregano, solgt i Coops butikker. Men det er slut nu, fortæller Malene Teller Blume, der er kvalitetschef i Coop Danmark:

- Vi må erkende, at vi er blevet snydt af vores leverandører, og det er naturligvis ikke acceptabelt, siger hun.

- Det er i høj grad vores ansvar, og derfor tager vi også sagen meget alvorligt. Derfor valgte vi at fjerne varen, allerede da vi hørte, der var problemer med den.

Coops eget mærke iblandt

Et af de produkter, der indeholder en stor mængde andre blade, er af mærket Änglamark, hvor 100 gram koster omkring 190 kroner. Det er Coops eget mærke, og det tager supermarkedskæden meget alvorligt, fortæller kvalitetschefen:

- Uanset om det er en dyr eller billig vare, skal man stole på, at der er 100 procent oregano i. Derfor er det selvfølgelig ekstra ærgerligt, når det er Coops egne mærker, der kommer dårligt ud.

Er det en ren tilståelsessag?

- Vi må erkende, at vi har haft tillid til vores leverandører, og det er et meget komplekst område med de her krydderier. Men nu har vi skærpet vores tilsyn og følger meget grundigt op, så vi sikrer fremadrettet, at man kan stole på alle vores varer, der står Coop på, siger Malene Teller Blume.

Mens kæden nu er i færd med at se alle krydderier igennem, har de valgt at trække oregano fra mærkerne Änglamark og Kilic tilbage. Det er heller ikke alle krydderier, der er lige så nemme at snyde med som oregano, påpeger Malene Teller Blume.

- Vi køber det typisk to-tre led nede i kæden, så derfor er vi nu i gang med en meget grundig udredning af hele kæden for at sikre sig, at vi kan stole på varen fremadrettet, siger hun.

'Er kontrollen intet værd?'

Hos forbrugerne undrer man sig også over, at nogle af de krydderier, de køber, er ekstra krydrede. Det er snyd, mener Edith Schneider, der er hjemmegående.

- Man bliver snydt som forbruger. Man får jo faktisk ikke det, man betaler for. Det synes jeg ikke er fair, siger hun.

94-årige John Christensen køber ellers hovedsageligt økologisk, og derfor kommer det bag på ham, at det netop er den økologiske slags, der er taget af hylden.

- Jeg troede, at når det var økologi, så var det kontrolleret. Det står der i øvrigt også på den. Det vil altså sige, at kontrollen er intet værd. Det er den ikke. Det var da fantastisk.

Det undrer også Henriette Christensen, at oregano ikke kun indeholder oregano.

- Det er da lidt foruroligende og misvisende, når der står oregano og det så ikke er 100 procent oregano. Især når den ene også er økologisk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk