COOP dropper alle sprøjtegifte til haven

Supermarkedskæden COOP stopper salget af sprøjtegifte i alle 1.200 butikker for at hjæpe med at beskytte grundvandet, lyder det.

Alt salg af sprøjtegifte til havebrug bliver nu stoppet i supermarkedskæden COOP. Men der skal mere til, siger den danske vandorganisation DANVA. (Foto: © Jeanne Kornum, Scanpix)

Plæne-rens og roundup er nu endegyldigt fortid i supermarkedskæden COOP, der favner SuperBrugsen, Kvickly, Fakta Irma og Dagli'Brugsen.

Koncernen stopper salget af sprøjtegifte i alle 1.200 butikker.

- I COOP vil vi gerne medvirke til, at private husstande ikke bruger gift for at få en smuk have. Vi stopper derfor salget af alle produkter, der bruges mod ukrudt. Det gælder også Roundup og plænerens, siger Anna Lise Mortensen Grandjean, ansvarlighedsdirektør i COOP.

COOP: Vi har et ansvar

Det er drikkevandet, det går ud over, når haven skal være pæn og fri for ukrudt. For sprøjtemidlerne kan sive ned i jorden og forurene grundvandet.

Men det vil COOP ikke længere bidrage til. Koncernen har langsomt udfaset sprøjtemidler mod ukrudt siden 2006, men tager nu det sidste skridt.

- Vi har et særligt ansvar i COOP, når vi handler med kemikalier til folk, der ikke er professionelle i at have med det at gøre. Derfor vil vi gerne, at de ting vi sælger, kan håndteres uden at give problemer, siger Anna Lise Mortensen Grandjean.

Vandforening: Ukrudtsmidler lukker 100 vandbrønde om året

Det glæder vandsektorens brancheorganisation DANVA, Dansk Vand og Spildevandsforening.

Ifølge DANVA er der gennem en årrække i gennemsnit lukket 100 drikkevandsboringer om året, fordi indholdet af sprøjtemidler i vandet var alt for højt.

- Især inde i byområder, hvor private anvender sprøjtegifte, har der været store problemer. Og vi mener slet ikke, at behovet for sprøjtegift i private haver er nødvendigt. Det er sundt at få lidt motion, gå ud med skuffejernet og få ukrydtet væk på den måde i stedet for, siger direktør Carl-Emil Larsen.

DANVA: Forbud sprøjtemidler i private haver

Derfor så DANVA gerne, at flere virksomheder gik samme vej som COOP.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men vi så gerne, at brugen af pesticider blev helt forbudt i private haver, siger Carl-Emil Larsen.

Algefjerner og belægningsrens er fortsat at finde på hylderne i COOP ligesom gift mod myrer, flyvende insekter og mus, men det er også på vej ud, oplyser koncernen.

Her er der dog ikke sat dato på, hvornår salget af giftstoffer stopper.