Coop har presset prisen på økologi

Hele markedet måtte følge med, da Coop sænkede prisen på økologiske varer.

Siden detailgiganten Coop sidste år satte prisen på økologiske fødevarer markant ned i butikkerne, er salget af frugt og grønt steget 40 procent. . (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Det bliver kun billigere at købe økologisk frugt og grønt, og det skyldes især, at den danske supermarkedsgigant Coop i januar sidste år besluttede sig for at sænke prisen specifikt på økologisk frugt og grønt.

Det mener blandt andre markedschef i Økologisk Landsforening, Henrik Hindborg:

- Når en kæde som Coop går ind og konkurrerer på den måde, er det naturligt at andre detailkæder må følge med og også sætte prisen lavere. Det skaber mere konkurrence, samtidig stiger efterspørgslen, fordi supermarkederne sælger billigere.

Og selv om Coop selv måtte æde den tabte avance på 200 millioner og har presset sine egne og markedets priser lavere, har det ikke været nogen dårlig forretning, siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop:

- I og med at vi sælger næsten 50 procent flere økologiske varer, så kan det godt være, at avancen er en lille smule lavere, men vi omsætter for langt flere penge økologi, end vi gjorde samme tid sidste år. Så det er en fin forretning, siger han.

Et pristjek fra Forbrugerrådet Tænk viser, at det siden januar sidste år er blevet gennemsnitligt fire procent billigere at købe frugt og grønt. Blandt andet kæderne Meny og Kiwi har sænket priser og bekræfter, at det skyldes markedsudviklingen.

Ifølge markedsanalytiker i Retail Institute, Dorte Wimmer, har Coop med sin målrettede prissænkning været med til at sætte en ny 'markedsstandard':

- Det er typisk det, der sker, når der er en, der går foran og laver et initiativ, så følger de andre med, fordi, der bliver lavet en ny markedssatandard. I lang tid var økologi noget dyrt for de få, men nu begynder det at blive mere tilgængeligt for flere, siger hun.