Coop stiller borgerforslag om at gemme tobak

Folketinget skal tvinges til at tage stilling til fælles tobaksregler med et borgerforslag fra Coop.

Flere dagligvarekæder ønsker fælles regler for tobak. (Foto: Liselotte Sabroe og Keld Navntoft © Ritzau Scanpix)

Et borgerforslag fra Coop skal tvinge Folketinget til at forholde sig til et forslag om fælles tobaksregler, så alle butikker og kiosker fremover skal skjule tobakken.

Borgerforslaget skal have 50.000 støtter, inden det bliver fremsat.

Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd har opfordret til, at der laves fælles regler, der gør det lovpligtigt for butikker at skjule tobak.

Men Nærbutikkernes Landsforening er modstandere af forslaget, fordi de frygter butiksdød for små butikker og kiosker landet over.

Senest 1. juli 2019 vil Coop skjule tobakken i alle 1100 butikker. Det er allerede gennemført i Irma, og i løbet af det næste halve år kommer Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen med.

- Selv om vi med vores plan bidrager med det største antal butikker, så vil der fortsat være synlig tobak i flere tusinde andre butikker, primært kiosker, nærbutikker og tankstationer, siger Peter Høgsted, adm. direktør for Coop.

- Dermed risikerer vi blot at flytte salget fra en butik til en anden, og så vil det jo ikke have den effekt på folkesundheden, der er målet.

Borgerforslaget er endnu ikke kommet op på borgerforslag.dk, oplyser Coops informationschef Jens Juul Nielsen. Det vil ske omkring 26. november.

Opdateret: Artiklen er opdateret 1. november med, at man endnu ikke kan skrive under på borgerforslaget.

/ritzau/