Coop til butikker: Fyr alle unge medarbejdere under 15 år

Unge betyder dyre bøder og påbud for Coop.

Coop opfordrer butikker til at fyre unge medarbejdere og ikke ansætte flere. Udmeldingen kommer på baggrund af flere påbud og bøder fra Arbejdstilsynet. (Foto: Preben madsen © Scanpix)

Når du for fremtiden handler i Fakta, Super Brugsen eller Irma, så er det ikke længere en ungarbejder, der har prismærket og sat din mælk på plads i køleskabet.

Coop har nemlig opfordret sine 1.200 butikker til at afskedige de omkring 2.000 ansatte mellem 13 og 15 år. Ledelsen opfordrer samtidig kædens butikker til ikke at ansætte unge under 15 år igen.

- Det er simpelthen for stor en risiko og for dyrt at få påbud og bøder fra myndighederne, siger Thomas Hermann arbejdsmiljøchef i Coop.

Ifølge Thomas Hermann skyldes kursskiftet reglerne for ungarbejdere, som har resulteret i flere påbud til Coop om unge og deres arbejdsmiljø.

Coop fik i 2017 otte påbud, og har indtil 6. september 2018 fået foreløbig fem påbud.

Thomas Hermann oplever en skærpelse af reglerne fra Arbejdstilsynets side.

- Vi ser en ny forvaltning af de generelle regler, og derfor bliver vi nødt til at gå ud med nye tiltag og retningslinjer til butikkerne, siger han.

Arbejdstilsynet overraske over Coop's beslutning

Hos Arbejdstilsynet kommer Coop's udmelding bag på dem.

- Coop har ikke henvendt sig til os, men vi vil meget gerne i dialog med Coop omkring emnet, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Lars Tue Toft.

Det undrer ham, hvis reglerne ligger til grund for Coops opfordringer om af fyre de unge medarbejdere.

Ifølge tilsynschefen er der ikke sket en stramning af reglerne, men derimod en lempelse. En lempelse, der betyder, at unge nu også må hjælpe med ekspeditionen i butikker og restauranter.

I supermarkeder må unge hjælpe med lettere arbejde. Det kan være modtagelse af varer, sortering, optælling, prismærkning samt pakning af varer og emballage i butikker, supermarkeder og varehuse. Samt lettere ekspedition i forretninger.

Der, hvor Coop tidligere har fået påbud, er, når de unge har udført farligt arbejde.

- Vi ser, at unge arbejder med farlige maskiner, det kan være en flaskeautomat, da der er en risiko for at komme til skade, og det kan udløse et påbud, siger Lars Tue Toft fra Arbejdstilsynet.

Han forklarer, at også tunge løft ligeledes kan medføre et påbud, da det kan skade de unge og er en sikkerhedsrisiko.

Minister: Jeg vil gøre hvad jeg kan

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er det kedeligt med Coops opfordring, da han mener, at det er vigtigt, at unge mennesker stifter bekendtskabs med arbejdsmarkedet.

- Det er umådelig trist, at Coop fyrer deres unge medarbejdere, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren forklarer, at han følger sagen tæt, og han tager Coops kritik seriøst.

- Jeg er villig til at drøfte ændringer i bekendtgørelsen, hvis det kan gøre den mere forståelig, og vi på den måde kan sikre, at unge fortsat kan få arbejde hos Coop.

Coop har omkring 20.000 unge under 18 år ansat. Cirka 10 procent af dem går i folkeskole.

Facebook
Twitter