Cornell må ikke komme til Danmark for at besøge sin syge forlovede før til hendes begravelse

Justitsministeren vil gøre kritisk sygdom til en undtagelse for indrejsereglerne.

Ida er syg og hendes amerikanske forlovede, Cornell, må ikke komme til Danmark og være sammen med hende i den sidste tid. (Foto: (privat))

Ida og Cornell har kendt hinanden i fire år. De pendlede frem og tilbage mellem Danmark og USA, og de var netop blevet

forlovet
, da Ida blev syg.

Syg af kræft ligger Ida nu for døden i Danmark.

Derfor ønsker Cornell mere end noget andet at få lov til sidde ved hendes side, når han skal sige farvel. Men det må han ikke på grund af de danske coronaregler. Som amerikansk statsborger er det ikke et anerkendelsesværdigt indrejsegrundlag, at hans

forlovede
er dødeligt syg.

Til gengæld er han velkommen til begravelsen, lyder det fra

myndighederne
.

'Så slemt, som det overhovedet kan være'

DR
Nyheder har besøgt Cornells danske tante, Tina Hovmand. Hun håber på, at Cornell kan få lov til at komme til Danmark og være sammen med Ida i den sidste tid.

- Jeg ved, at han har været med til kemobehandlinger, og jeg ved, at han har været til samtaler i patient- og

pårørende
grupper, siger hun og fortsætter:

- Situationen var i forvejen ulykkelig. Nu er det så slemt, som det overhovedet kan være, fordi han ikke kan tillades indrejse i Danmark, som reglerne er lige nu. Ida og Cornell har aldrig været gift og har aldrig haft fælles bopælsadresse, så derfor er han ikke et

familiemedlem
.

Tina Hovmand fremviser et billede af Cornell og sin søn til dennes studentergilde. (Foto: (C) DR Nyheder)

Det var Tina Hovmands fortjeneste, at Cornell mødte sin Ida for fire år siden, for hun inviterede ham til Danmark til sin søns studentergilde.

- De (Cornell og Ida, red.) mødtes på flyveren fra USA til Danmark, hvor de sad ved siden af hinanden. Det var kærlighed ved første blik.

Klar til at ændre reglerne

Og det unge kærestepars historie har også gjort indtryk på

Christiansborg
. Her kræver De Radikale og Venstre reglerne ændret.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) (Foto: (C) DR Nyheder)

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan lave så hjerteløse regler uden at give mulighed for en undtagelse, siger næstformanden i Folketingets Indfødsretsudvalg, Jan E. Jørgensen fra Venstre.

Og Justitsministeren er enig.

- Jeg tænker, at i den her situation skal han have mulighed for at være hos hende i den her svære tid. Derfor kommer vi til at lave reglerne om, siger Nick Hækkerup (S).

Ministeren understreger, at han gerne vil gøre kritisk sygdom til en undtagelse for reglerne. Men at han ikke vil lave de generelle indrejseregler for kærester om.

De må rejse ind i Danmark

  • Personer, der bor eller arbejder i Danmark, herunder selvstændige erhvervsdrivende, der udfører arbejde i Danmark.

  • Personer med en gyldig arbejdstilladelse, herunder også personer, der endnu ikke har udnyttet deres arbejdstilladelse, og hvis indrejse sker for at arbejde i Danmark.

  • Personer, der skal levere varer eller tjenesteydelser til/i Danmark eller varer ud af Danmark, herunder også personer, der i erhvervsøjemed skal fragte varer ud af Danmark i personbil.

  • Ægtefæller, faste samlevere, forældre og børn til en dansker, der er bosiddende i Danmark, eller til en herboende udlænding, såfremt det tilrejsende udenlandske familiemedlem i øvrigt lovligt kan indrejse i Danmark.

  • Torsdag i sidste uge blev listen over anerkendelsesværdige formål udvidet i forbindelse med udvidelsen af fase 2 i genåbningen af Danmark.

  • Det gælder kun for personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland. De kan fra mandag rejse ind med en række formål, for eksempel hvis de er sommerhusejere, er kærester med personer med bopæl i Danmark, forlovede og bedsteforældre.

  • Rigspolitiet og regeringen.dk

Facebook
Twitter