Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Brobygningen for tusindvis af landets skoleelever aflyses på grund af frygt for smittespredning.

OBS: Siden publicering af denne artikel har Børne- og Undervisningsministeriet meldt ud, at brobygningsforløbene skal aflyses fra torsdag, men allerede kan blive det fra i morgen, tirsdag.

Den såkaldte brobygning, hvor alle 9. og 10. klasseelever tager på uddannelsesbesøg på landets ungdomsuddannelser, aflyses i efteråret. Aflysningen træder i kraft torsdag.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

- Mange spørger til brobygning. Detaljerne vedrørende aflysning af brobygning er under hastig udarbejdelse og offentliggøres, så snart de er på plads, skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på Twitter.

- Vi forventer aflysning af brobygning træder i kraft på torsdag - på samme tidspunkt som reglerne vedrørende mundbind for sektoren. Opdatering følger, tilføjer hun.

Ministeriet oplyser dog, at aflysningen først gælder fra torsdag, hvilket betyder, at der kommer tre dage med uddannelsesbesøg inden da.

Fra torsdag træder de nye krav om mundbind eller visir på offentlige areale i kraft.

Kritik fra professor og skoleledere

Meldingen om aflysningen kommer, efter at flere parter, herunder en professor, Skolelederforeningen, efterskolerne og SF, har peget på, at man bør aflyse brobygningen.

- Det er ikke hensigtsmæssigt at sende dem ud på uddannelserne, særligt da unge ofte er asymptomatiske og kan smitte uden at vide det, udtalte Jan Pravsgaard, der beskæftiger sig med infektionsimmunologi på Københavns Universitet, i går til DR Nyheder.

Og fra en efterskoleforstander lød det, at han havde det 'rigtig, rigtig skidt' med at sende eleverne ud.

- Vi deler eleverne op i familiegrupper, vi forbyder dem at tage ind til Ulfborg for at handle, de må ikke holde elevfester, vi kan ikke tage dem med på ture eller komme til Herning og se fodbold. Vi kan i det hele taget meget få ting. Alligevel bliver vi bedt gennemføre noget, hvor vi skal være i selskab med fem andre skoler og ud på forskellige ungdomsinstitutioner, hvor der går en masse andre elever, lød det fra Husby Efterskoles forstander Jesper Rosbæk.

SF og Venstre: Aflys det NU

I foråret blev brobygningen udskudt på grund af coronasituationen i Danmark, og det bør man gøre igen, lyder det fra Venstre og SF.

Venstres børne- og undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, der ligeledes er tidligere minister på området, forstår ikke, hvorfor aflysningen først finder sted fra på torsdag og ikke allerede i dag, mandag.

- Mange elever skal allerede på brobygning i dag, hvis brobygning skal aflyses, hvorfor så først torsdag? Er det en sundhedsmæssig vurdering eller regeringens mavefornemmelse, skriver hun på Twitter, hvor hun får svar af ministeren, der skriver, at partierne vil blive indkaldt til møde.

- Jeg forventer at indkalde dig og den politiske følgegruppe, så vi kan vende de spørgsmål, du rejser her samt spørgsmål fra sektoren, svarer børne- og undervisningsministeriet Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Jacob Mark er enig med sin kollega fra Venstre. En aflysning skal ikke vente til torsdag.

- Vi ønskede allerede fra flere uger siden at aflyse brobygningen og give uddannelserne god tid til at lave et digitalt alternativ.

- At vente til torsdag, fordi det har man lige pludselig besluttet, er meget ulig den måde, som regeringen har gjort det på tidligere. Vi har i SF egentlig bakket op om, at man gik forsigtigt frem. Hellere et forsigtigt skridt for meget end et forsigtigt skridt for lidt.

- Der er ikke noget i vejen for at aflyse allerede nu og gøre det digitalt, siger Jacob Mark efter ministerens udmelding.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter