Corona kom, men i knap et år har Danmark ikke haft overdødelighed. Det ændrer sig

Danmark er et af de få europæiske lande, der længe har undgået overdødelighed.

Danmark slap igennem 2020 samlet set uden overdødelighed. De seneste uger er der dog kommet pres på hospitalerne på grund af corona. Der er nu en overdødelighed i samme skala som under en influenza-epidemi. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Uge efter uge efter uge er der ikke døde flere i Danmark end normalt, selvom corona er kommet til. I 48 uger i løbet af sidste år var der ingen overdødelighed. Smitten med covid-19 er dog taget til i december og har ført til, at flere danskere end normalt er døde i årets sidste uger.

Det viser tal fra Euromomo, der er en database, som holder øje med, hvor mange der samlet set dør i en række europæiske lande.

Danmark er sammen med Tyskland, Norge, Estland og Cypern blandt de få lande, som ikke har haft overdødelighed overordnet set i 2020.

- Det er ret overraskende, når man tænker på, hvor nervøse vi var i foråret, siger Lasse Skafte Vestergaard fra Statens Seruminstitut, der er projektkoordinator for Euromomo og husker tilbage på smitten i Italien, hvor lastbiler kørte lig væk i Bergamo.

Overdødeligheden lige nu er ikke usædvanlig

I tre uger har der ifølge SSI været overdødelighed i Danmark, men meget langt fra det der skete i Italien og flere europæiske lande i 2020.

Overdødeligheden i Danmark betegnes i uge 51 som ´moderat´- og det er ikke usædvanligt. En moderat overdødelighed har danskerne også oplevet blandt andet på grund af influenza i 2015, 2017, 2018 og 2019.

Regeringen er dog bekymret for den engelske coronamutation, som på kort tid har fået smitten og dødsfaldene til at stryge i vejret i England.

- Hvis vi ikke lykkedes med at forsinke mutationen, så vil den medføre flere indlæggelser, flere alvorlige sygdomsforløb, flere vil risikere at dø, og vores sundhedsvæsen vil komme under endnu større pres, end det allerede er, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde i går.

pressemødet strammede regeringen restriktionerne. Forsamlingsforbuddet blev sænket til fem, mens statsministeren opfordrede folk til at blive mest muligt hjemme.

Overdreven frygt for at dø af corona

Når Danmark ikke har haft overdødelighed samlet set i 2020, viser det dog, at opfattelsen af dødelighed på grund af corona er overdreven, mener professor og sundhedsøkonom, Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

- Der er en opfattelse, at corona er en dødelig virus, men man forholder sig ikke til, hvor høj dødelighed der er tale om, mener Kjeld Møller Pedersen, som peger på, at risikoen for at dø ikke er høj for mange aldersgrupper.

Indtil videre har Danmark haft flere influenzaepidemier, der har været mere dødelige end, hvad vi har set for corona indtil videre.

Når corona herhjemme ikke har været så dødelig, skyldes det ifølge Kjeld Møller Pedersen, at sygehusvæsenet imponerende hurtigt omstillede sig, og at ny medicin og behandlinger har gjort mulighederne for at overleve større og ført til kortere indlæggelser.

Samtidig har Danmark haft kontrol over corona, så smitten ikke er løbet løbsk.

- Der har vi haft en heldig hånd, siger Kjeld Møller Pedersen.

Corona førte til usædvanlig overdødelighed i flere lande

Mens Danmark ikke har haft overdødelighed, så er situationen helt anderledes i England, Spanien, Belgien, Slovenien, Schweiz og dele af Italien, der i 2020 har haft en overdødelighed, der er ekstremt usædvanlig.

Det er overraskende, at europæiske lande, der på mange punkter er ret ens, har klaret sig så forskelligt, siger Lasse Skafte Vestergaard fra Statens Seruminstitut.

- Danmark valgte at gå tidligt ind med restriktioner, hvor andre lande tøvede og kom for sent i gang, så det endte med større smitte, dødelighed og større nedlukninger, fortæller han.

Det har været en succes for det danske samfund, at corona resolut blev bremset, og befolkningen har været gode til at følge anbefalinger for at holde smitten nede, mener Lasse Skafte Vestergaard.

Dansk økonomi klarer krisen bedre

Danmark kommer også godt ud af krisen økonomisk i forhold til mange andre europæiske lande, som har haft skrappere restriktioner, fordi de har haft mange smittede og døde under epidemien, fortæller Dansk Erhverv.

- Samlet set har dansk økonomi klaret sig relativt godt. Der er grund til at være tilfredse med, hvor hurtigt der blev lukket ned, siger Tore Stramer, der er cheføkonomi i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv så gerne, at flere ting var håndteret bedre under coronakrisen, men i det store billede er der tale om småting.

- Man skal holde det op imod det skrækscenarie, vi så for os i foråret. Men mange negative spådomme er gjort til skamme, hvor økonomien er blevet genoprettet hen over sommeren, og heldigvis har mange på lønkompensation fundet job igen, siger Tore Stramer.

Cheføkonomen mener, at kompensationsordninger har reddet mange arbejdspladser.

- Jeg håber, at når smitten igen er under kontrol, så har vi virksomheder, der har ligget effektivt i dvale, og som kan trykke på play-knappen og få gang i produktionen, siger han.

Facebook
Twitter