Solen skinner, fuglene fløjter, og foråret kalder på udendørsaktiviteter.
Men hvad skal du lige lave, hvis du ikke har en have og samtidig skal følge coronareglerne om at være færre end ti personer samlet det samme sted?
Her er fem fif til naturen, hvor der er plads til at holde afstand til hinanden.
Brug naturen som motionsrum
Løb en tur i skoven, kør en etape på jernhesten eller sus ud over stepperne på dine rulleskøjter.
Hvis du plejer at bruge et af de mange udendørs træningsfaciliteter, der nu enten er lukket eller kræver, at du båder spritter af både før og efter brug, så fortvivl ej.
Du kan bruge nogle af naturens indbyggede træningsfaciliteter. Tykke grene kan sagtens bruges til armhævninger, og en træstub kan erstatte et stepbræt - og er ”tung sten” i virkeligheden ikke bare et andet ord for håndvægt? Kun fantasien - og din udholdenhed sætter grænser.
Hvis du selv ejer træningsredskaber som håndvægte, kettlebells og træningselastikker, er du faktisk kun en rygsæk og en køretur fra at kunne lave dit egen udendørs træningscenter.
Få et lystfiskertegn: Højsæson for havørreder
Danmark er omgivet af vand og har masser af søer. Hvorfor ikke prøve afprøve dine evner for at fiske? Hvis du har heldet med dig, kan du spare en tur i supermarkedet.
For at fiske i den danske natur skal du have et gyldigt statsligt lystfiskertegn. Det koster 40 kroner for et dagskort, 130 kroner for et ugekort og 185 kroner for et årskort.
Med fisketegnet må du blandt andet fiske fra de danske strande og fra visse havnemoler. Lige nu er det højsæson for havørred, og som foråret skrider frem, kommer flere fisk til – blandt andet sild og makrel.
Der er en del regler om, hvor man må fiske. På Fiskeristyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om reglerne for lystfiskeri i den danske natur.
Hvis du vil være en anelse mere sikker på, at turen med snøren giver gevinst, så kan du også forsøge dig med en put and take-sø. De ligger spredt ud over det meste af landet, og her behøver du ikke at have et fisketegn, men til gengæld skal du betale for fornøjelsen.
Husk at køre videre, hvis dit udvalgte fiskested populært, hold afstand til sidemanden og vær forsigtig ved vandet.
Byg med naturens materialer
Du kan både bygge forhindringsbaner og huler med det, du kan finde i skoven. Hvis du har børn, vil de elske det.
På forhindringsbanen kan grene for eksempel være gærder, som man skal kravle under og klatre over. En væltet træstamme kan bruges til at balancere på. Og det er en god evne at træne for både børn og voksne. Friluftsrådet opfordrer i det hele taget de voksne til at lege med, når børnene slår sig løs på forhindringsbanerne.
Husk kun at bruge grene og stammer, der er knækket af eller væltet i forvejen – og husk at rydde op efter jer.
Når stradadserne er slut, er der rig mulighed for at finde et læsted at spise sin medbragte madpakke, og hvis I er en rigtig eventyrlysten familie, så kan natten også tilbringes udenfor i et af de mange shelters i de danske skove, eller I kan slå jeres eget telt op. Nogle af de gratis shelters er store, så husk også her forsamlingsforbuddet.
Læs kort og find poster i naturen
Det er altid en mulighed at gå en tur i naturen, men hvorfor ikke lave en anderledes udfordring ud af det.
Der er gemt et hav af orienteringsposter i det grønne, og dem kan du passende prøve at finde. Du vælger endda helt selv, om du vil gå eller løbe.
Orienteringsklubbernes forskellige ruter i hele landet findes på deres hjemmeside. Du finder en rute på danmarkskortet, downloader det tilhørende kort som pdf-fil – og vupti, så er du i gang. Husk at holde afstand til andre orienteringsløbere.
Ruterne varierer i længde og sværhedsgrad, så selv de mest højre/venstre-blinde danskere burde kunne følge med.
Gå på skattejagt efter foråret
Lige nu vågner naturen igen efter vinteren, og der er ingen grænser for, hvad man kan finde ude i det grønne.
En god aktivitet kan være at finde foråret. Lav for eksempel en liste med ti blomster og kryds af, efterhånden som du finder de forskellige sorter. Det samme kan man gøre med forskellige fuglearter, firbenede dyr og sten. Motionen kommer af sig selv.
Naturstyrelsen foreslår følgende skattejagt for de små:
- •
Find en knop på en gren
- •
Find en hvid blomst
- •
Find en grøn spire
- •
Find en mariehøne
- •
Find en sten
- •
Find et vissent blad
- •
Find en fjer
Og hvorfor ikke lave en konkurrence ud af det? Du kan for eksempel bruge en æggebakke som banko-plade og se, hvem der først får fuldt hus. Det er helt gratis biologiundervisning i disse hjemmeundervisningstider.
Kilder: Friluftsrådet, Naturstyrelsen, Lystfiskerguiden, Dansk Orienteringsforbund
Vi kan allesammen være med til at redde liv, hvis vi holder afstand til hinanden under coronakrisen. Verden lukker ned, og vi skal blive hjemme. Men hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her: