Corona-nedlukninger har mange steder skabt stærkere sociale indsatser

Nedlukninger og hjemmeisolation fik frivillige organisationer til at gentænke deres sociale indsatser.

De frivillige fra initiativet 'Social Drive Out' banker blandt andet på døre i et socialt udsat boligområde i Grenaa.

I dag er treårsdagen for den første corona-nedlukning.

En tid, der på grund af nedlukninger og isolation tvang frivillige organisationer til at tænke ud af boksen med deres indsatser for at nå frem til socialt udsatte borgere.

Mange af de initiativer, der opstod dengang, har vist sig at være så gode, at de er værd at holde fast i og udbrede fremover. Det fastslår en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte.

- Det viste sig, at der sad ensomme mennesker, som man fik kontakt til på den her måde. Så det er helt oplagt at blive ved med at lave opsøgende sociale indsatser, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

I rapporten har man gennemgået projekter fra 27 centrale aktører på socialområdet for at være forberedt næste gang en krise rammer.

Én af de gennemgående pointer er ifølge Rådet for Socialt Udsatte, at de nyopfundne initiativer ikke behøver at koste mere.

- Nogle af løsningerne giver nye måder at arbejde på, men kræver ikke nødvendigvis flere penge. Og det er jo en god forretning i sidste ende, forklarer Kira West.

De frivillige skal banke på døre

Én af de indsatser, som rapporten anbefaler bliver udbredt, er opsøgende tilbud, hvor man møder socialt udsatte, der hvor de er.

Det er lige præcis det, som den frivillige organisation KFUM's Sociale Arbejde gør med deres initiativ 'Social Drive Out', der blev igangsat under corona.

Her banker frivillige på døre, laver pop-up caféer og udleverer mad særligt uden for de store byer.

- Jeg hilser anbefalingerne meget velkommen. Vi møder behov hver uge rundt i hele landet, siger Michael Aagaard Seeberg, udviklingschefs hos KFUM's Sociale Arbejde.

Siden 2020 har Social Drive Out uddelt 94.426 måltider.

KFUM's Sociale Arbejde ser maddudelingen som en øjenåbner for social udsathed i landdistrikterne, og mobilcaféerne er fortsat efter corona og kører nu ud i 80 lokalsamfund ugentligt.

- Hver gang vi kommer ud nye steder, ser vi, at der dælme også brug for, at vi gør noget. Og at vi gør det fast og kommer igen uge efter uge, siger Michael Aagaard Seeberg.