Corona slider på demente, hjertesyge og gigtpatienter: Isolationen gør os mere syge

Patientforeninger oplever, at særligt udsattes helbred forværres under corona.

Jette og Birger Veber bor i Rødovre og er godt mærket af coronakrisen da Birger Veber lider af demens og er blandt de særligt udsatte. (Foto: José Ramanamihantatsoaran © dr)

Det er snart 9 måneder siden, at coronabølgen skyllede ind over landet, og regeringen lukkede Danmark ned.

En periode, som slider på de særligt udsatte grupper, der har måttet isolere sig og indrette livet på at undgå smitten. Sådan lyder det fra flere patientforeninger, som DR Nyheder har talt med.

Alzheimerforeningen har spurgt flere af foreningens medlemmer til deres oplevelser under coronanedlukningen, og fra flere af de hjemmeboende med demens lød det, at deres sygdom er forværret under corona-epidemien.

Deres evne til at huske eller kommunikere er blevet ringere, men også de fysiske evner er gået den forkerte vej med.

- Det bekymrende er, at vi kan se en direkte sammenhæng mellem, om en kommune har lukket et dagcenter eller aktivitetstilbud til mennesker med demenssygdom, og hvor hurtigt sygdommen går ned af bakke, forklarer direktør i foreningen Nis Peter Nissen.

- Man skal huske på, at et dagcenter eller aktivitetstilbud til mennesker med demenssygdom er behandling, som skal modvirke den negative udvikling, som demenssygdommen har.

Det er dog ikke kun de demente selv, der mærker coronakrisen på egen krop. Mange af de pårørende til demensramte – f.eks. ægtefælle eller samlever – oplever ifølge Alzheimerforeningen, at deres mentale helbred er blevet ringere.

- Belastningen for pårørende bliver ekstra stor, når de ikke har mulighed for at få aflastning, siger Nis Peter Nissen.

- Og det går faktisk også ud over deres fysiske helbred. De får problemer med søvn, de får hjerteproblemer og andre af den type.

Intet frirum

Den beskrivelse kan Jette og Birger Veber nikke genkendende til.

Birger Veber lider af demens, og før coronakrisen havde ægteparret hver 14. dag besøg af en aflastningssygeplejerske, mens Birger Veber tre gange om ugen kunne slentre ned i dagcentret, hvor han kunne gå i haven og bruge noget energi.

Tid, hvor Jette Veber kunne lade op og få tid til at passe på sig selv.

Men med et fingerknips var ægteparret henvist til andelslejligheden i Rødovre, hvor forskansede sig fra smitten med nogle få gåture i den friske luft til adspredelse.

- Jeg har ikke haft noget frirum, jeg har ikke kunnet lade op nogen steder, jeg har ikke kunnet afspadsere, jeg har ikke kunnet holde ferie. Jeg har bare været på hele tiden, og det kan man altså godt mærke i hele kroppen, fortæller hun.

Og det er ikke kun Jette Veber, der mærker de særlige forholdsregler på helbredet. Birger Veber har også mærket en forværring af sin tilstand. Både fysisk og særligt psykisk.

- Jeg er blevet mere indadvendt. Det kan jeg godt selv mærke. Jeg er gået mere ind i mig selv, siger han.

- Jeg bliver lettere ked af det og også lettere irritabel. Det har jeg ikke været førhen. Ikke så irritabel, som jeg er blevet nu, synes jeg.

Flere er ensomme

Det er ikke kun Alzheimerforeningen, der oplever, at coronakrisen slider på deres medlemmer.

Det samme gør Gigtforeningen. Her har oplevelsen været, at flere medlemmer har fået symptomer på depression under nedlukningen. Derudover har flere oplevet at have flere smerter, fordi de ikke længere kunne bruge de træningsfaciliteter, som de kunne normalt.

Hjerteforeningen spurgte i juni sit brugerpanel til deres oplevelser under coronanedlukningen, og flere beskrev symptomer på svær ensomhed, fortæller administrerende direktør Anne Kaltoft.

- Da vi spurgte panelet i juni, var samfundet måske nok lidt optimistisk. Man gik ind i sommeren og håbede, at tingene blev bedre. Så vi frygter, at der er flere, der har det sådan, i dag, siger hun.

Der er god grund til at tage tilbagemeldingerne fra medlemmerne alvorligt. For ifølge Anne Kaltoft kan ensomhed føre til både angst og depression.

- Overordnet er vi bekymret for, at hjertepatienterne får sværere ved at leve deres liv godt. Vi ved, at det at føle sig ensom, er en risikofaktor for både at udvikle hjertesygdom, men også for at man lever dårligere med den hjertesygdom, man har, siger hun.

Derfor rådgiver Hjerteforeningen også de medlemmer, der henvender sig for at få rådgivning, til at indrette deres liv, så det er til at holde ud, selvom restriktionerne gør livet vanskeligere. Særligt i betragtning af, at coronasmitten ikke ser ud til at slippe taget i os foreløbigt.

- Det er vigtigt ikke bare at overleve, men også at leve selvom der er corona i samfundet. Vi er sociale væsner, og vi har behov for at være i kontakt med andre mennesker, siger Anne Kaltoft.

- Så det er vigtigt at tænke over, hvordan du kan opretholde en eller anden social kontakt. Hvem kan du ringe sammen med, hvem kan du lave et videoopkald med, og kan du gå en tur med afstand i den friske luft med én?

Ingen social kontakt kan forværre demens

Alzheimerforeningen mener også, at deres medlemmer skal forsøge at indrette deres liv på en måde, så det er til at holde ud.

For at isolere sig fuldstændigt kan også have alvorlige konsekvenser.

- Hvis ikke du har social kontakt med de nærmeste, så risikerer du faktisk, at din demenssygdom forværres, forklarer Nis Peter Nissen.

- Som pårørende risikerer du også, at du ikke kan være der for personen med demenssygdom, hvis du går ned med stress, hvis dit helbred bliver stærkt forværret, eller hvis du ikke selv magter det. Så man skal passe på sig selv.

Men det er mindst lige så vigtigt, at aflastningsmuligheder som f.eks. dagcentre holdes i live, mener Alzheimerforeningen. Også hvis vi igen kommer i en situation, hvor store dele af samfundet må lukkes ned.

- Ellers risikerer vi, at de negative følger af nedlukningen kommer til at blive større, end den positive gevinst ved at undgå smitte, siger Nis Peter Nissen.

’Jeg bliver panisk angst hver gang der er pressemøde’

Efter restriktionerne begyndte at lette, kunne Birger Veber atter begynde at komme i dagcentret. Men i et mindre omfang end tidligere.

Alligevel har det været en stor lettelse for både ham og Jette Veber. Derfor følger de også nøje med i udviklingen i smittetallene, og hvad det kan få af konsekvenser, når tallene stiger.

- Jeg er panisk angst hver gang, der kommer et pressemøde, og jeg tænker: I gør det ikke igen! Lukker de der steder ned, for det kan jeg ikke en gang til, forklarer Jette Veber.

Parret har da også skaleret ned på graden af isolation siden begyndelsen. Nu ser de atter - med visse forholdsregler - familien og besøger også venner.

- Vi har snakket om, om vi vil dø ensomme eller dø af corona. Og så vil vi faktisk hellere dø af corona frem for at dø ensomme.

I aften kan du se, hvordan tre af de mest sårbare familier har kæmpet for at holde coronaen ude, mens danskerne begyndte at slappe mere og mere af over for smitten. Det er i dokumentaren ”I skjul for smitten” på DR1 kl 21:25.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter