Corona-sommer: Dit helbred og pengepung er sikrest, hvis du tager på bilferie

Bilferie kan være svaret for dig, der i ly af corona-virusset vil sikkert ud at rejse, lyder det fra såvel virolog som Forbrugerrådet Tænk.

Tag bilen og betal først, når du har overnattet et sted. Det er de gode råd fra en virolog og Forbrugerrådet Tænk. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis du vil på ferie med tryghed i maven, så er det den firehjulede, du skal sætte din lid til. Den sikreste rejseform, hvis du vil undgå, at såvel dit helbred som pengepung bliver ramt af konsekvenserne af coronavirus, er nemlig i bil.

Så hvis det kribler for at komme afsted til en af de mange destinationer i Europa, som regeringen i går åbnede for rejser til fra den 27. juni, er det med at svinge ud på E45 i stedet for at hoppe på et fly.

Det er såvel professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen som vicedirektøren i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, enige om.

- Det at rejse med fly og komme igennem lufthavne giver en særlig risiko (for at blive smittet med coronavirus, red.). I den sammenhæng er det jo bedre at rejse i sin egen bil, hvor man har sin egen lille kabine, siger Allan Randrup Thomsen.

Han bakkes op af Vagn Jelsøe, der fortæller, at du er bedst stillet i økonomisk forstand, hvis du vælger bilferien frem for en flyrejse.

- Det mest trygge er en bilrejse med hotelbookinger, som du først betaler efter hver overnatning, siger han.

Mange vil på rundrejse i Tyskland

Hos rejsebureauet Ausfahrt, der sælger kør-selv-ferier til Tyskland, har man mærket stor efterspørgsel, siden regeringen offentliggjorde, at danskere fra den 15. juni måtte rejse til vores naboer i syd. Særligt destinationer, hvor man kan være sikker på at undgå at gnide skuldre med gud og hver mand, er i høj kurs, fortæller direktør i Ausfahrt Michael Blohm.

- Indtil regeringen åbnede op for rejser til Tyskland, skete der jo ikke det store. Men siden har der været rigtig meget tryk på. Der er mange, som vil på rundrejse i Tyskland.

- Der er rigtig mange bookinger på små landhoteller, hvor der er højt til loftet og masser af luft, og der er ikke så mange, som booker inde i de store byer, siger direktør i Ausfahrt Michael Blohm og tilføjer:

Michael Blohm fortæller, at mange vinglade danskere tager turen til de tyske områder, hvor floden Mosel løber igennem. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Flere siger direkte til mig, at det også handler om at undgå at blive smittet undervejs på flyrejsen.

Sikrest at købe en pakkerejse

Regeringen varslede torsdag åbning for rejser til lande i EU, hvor der er under 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere per uge. Det giver lige nu teoretisk mulighed for at rejse til alle lande i EU på nær Portugal og Sverige - men de endelige retningslinjer kommer først den 25. juni fra Statens Serum Institut, og gælder fra den 27. juni.

Virolog Allan Randrup Thomsen anbefaler, at rejselystne danskere nøje bør overveje, hvor i Europa rejsen skal gå hen. På de mest populære destinationer kan der ifølge virologen opstå såkaldte 'hot spots', hvor corona-virusset kan blusse op og sprede sig i de tætte menneskemængder.

- Det er rimeligt at åbne op nu, for smittetrykket i alle de lande, vi taler om, er meget lavt.

- Men man skal så vidt muligt forsøge at finde destinationer, som ikke er de mest populære, for der vil risikoen for smitte være mindre.

Hvis man samtidig vil værne sig mod miste penge på en rejse, som pludselig bliver aflyst, hvis corona-virusset bluser op et givent sted i Europa, er løsningen ifølge Vagn Jelsøe at købe en pakkerejse i stedet for selv at booke flybilletter og hotelovernatninger hver for sig.

- Hvis man vil være på den sikre side, skal man ikke booke flybilletter selv og hotelbookinger ved siden af. For hvis der sker noget med smittetrykket i de pågældende lande, eller udenrigsministerieret fraråder rejser, eller at grænserne lukker et sted i udlandet, samtidig med at flyet alligevel flyver, så har man tabt pengene – for så har man ingen rettigheder som forbruger, siger Vagn Jelsøe og tilføjer:

- Det bedste er at købe en pakkerejse, for der er man godt beskyttet, hvis man laver en aftale om afbestilling, siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.

Som følge af at store dele af Europa har været lukket ned på grund af corona-virusset, har mange danskere fået aflyst deres allerede bookede rejser de seneste måneder. Nogle fly- og rejsebureauer har i den forbindelse afvist at tilbagebetale penge for de aflyste rejser.

Hvis man overvejer at købe en rejse, er det derfor en god idé at undersøge, hvilken tilbagebetalingspolitik rejsebureauerne har haft under corona-pandemien, fortæller Vagn Jelsøe:

- Vi har set rejsebureauer, der ikke tilbagebetaler penge til deres kunder, selvom de er forpligtede til det. Så der er risici forbundet med at købe en rejse i øjeblikket.

Rejsesøgesiden Momondo oplevede torsdag en stigning i antallet af søgninger på 112 procent på udenrigsrejser til lande i Europa i forhold til dagen før. Regeringen varslede torsdag, at grænserne åbner til lande med lavt smittetryk inden for Schengen. (Foto: Jaime REINA © Scanpix)

Mange danskere har givetvis besluttet at udskyde at rejse til udlandet, indtil corona-situationen er mere sikker.

Men virolog Allan Randrup Thomsen forudser, at vi i et godt stykke tid fremover må belave os på, at rejsevejledningerne til det meste af verden går hånd i hånd med udviklingen af corona-virusset.

- Det er fornuftigt, at regeringen er villig til at åbne nu, samt at der er indsat grænseværdier for, hvornår vi potentielt vil lukke ned. Og det er nok den situation, vi vil se de næste mange måneder eller år frem. Danskerne skal være klar over, at situationen er ustabil, og at man ikke kan planlægge sine rejser mange måneder ud i fremtiden, siger Allan Randrup Thomsen.

Facebook
Twitter