Coronaepidemien aflyser julen for ensomme: 'Jeg tror ikke, man forstår, hvor alene og udsat man føler sig'

Flere organisationer har droppet fælles-juleaftener, og derfor står mange uden nogen at holde jul med i år.

Hvert år bliver der dækket op til, at flere tusinder af fremmede kan sætte sig sammen til fællesjul i hele landet. Men det bliver ikke nemt at få plads i år.

Mange af de organisationer, kommuner og spisesteder, som plejer at holde jul for ensomme, har aflyst på grund af coronarestriktionerne, viser en rundringning, som DR Nyheder har lavet.

Røde Kors er en af de organisationer, der er nødt til at droppe flere af deres julefester, fortæller Lise Lind, der er med til at lede Røde Kors' sociale aktiviteter for udsatte borgere. Og det får hende til at frygte, at ekstra mange kommer til at sidde alene juleaften.

- Jeg tror godt, at vi kan regne med, at flere kommer til at være alene i år. Man har ikke mulighed for at deltage i julearrangementerne, hvor man normalt kan være sammen med andre omkring en festlig højtid. Så ja, jeg tror, at der bliver større ensomhed hen over julen.

Ingen familie at høre til

Ann-Sofie Pape tager hvert år stilling til, hvem hun skal tilbringe sin jul med.

Det med at være ensom i julen genkender 23-årige Ann-Sofie Pape, der ikke skal bruge juleaften med mor og far.

Hun har ikke haft kontakt med sin familie, siden hun var 18 år, og hvert år dukker det samme spørgsmål op hos Ann-Sofie Pape: Hvor hører jeg egentlig til?

- Der kommer mange følelser i spil, fordi det er en højtid, der er forbundet med at være sammen med familien, og at man har nogle, man har et tilhørsforhold til. Det kommer ekstra meget til udtryk i julen, at jeg ikke har et tilhørsforhold til nogen, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror ikke, man forstår, hvor udsat og alene man føler sig, når man ikke har en familie at holde jul med.

  • Jonas Rasmussen har ikke lyst til at bruge sin jul på det bosted, hvor han bor. Og med de aflyste julearrangementer har han ikke mange muligheder på hånden. Derfor håber den 20-årige Jonas fra Næstved, at en familie vil åbne deres hjem for ham. (Foto: Omid.Jafi © omidjafi@gmail.com)
  • 23-årige Ann-Sofie Pape har ikke nogen familie at holde jul med. Derfor har hun aftalt med en familie, hun har mødt online, at hun kommer på besøg hos dem den 24. december.
  • Alt for mange unge er ensomme. Det mener i hvert fald Jannick Gerhard Hansen på 21 år, der selv ved, hvordan det føles at være alene. Derfor havde han en plan om at arbejde som frivillig juleaften på et værested for ensomme unge, men det har corona sat en stopper for.
  • Esther Safir mangler intet i julen. Derfor har hun besluttet sig for at åbne sit hjem - og invitere op til syv fremmede, der ikke har nogen at holde jul med, hjem til sig selv.
  • Anders Holler Hjortbøl på 26 år arbejder til hverdag som tjener og har lige søgt ind på politiskolen. Den 24. december skal Anders og hans bror og far tidligt i køkkenet - de har nemlig besluttet at invitere ti ekstra personer til juleaften, der ikke har andre at holde den med. Det gør de både for forhåbentlig at møde en masse nye, rare mennesker, men også fordi Anders' far selv har prøvet at sidde ufrivilligt alene juleaften. Derfor er det vigtigt for Anders' familie, at de gør deres for, at andre ikke skal være i samme situation.
1 / 5

Vil ikke være til besvær

De to forrige år har Ann-Sofie Pape været sammen med familier, som hun ikke kendte på forhånd, som hun har mødt online. Begge familier har inviteret hende igen, og hun har valgt at sige ja til en af dem. Men det er ikke uden forbehold.

- Selvom jeg er mega taknemmlig for, at en familie byder mig indenfor, så kan jeg godt komme til at føle mig som en byrde. Jeg vil ikke have, at jeg er en belastning, der bare forventer at kunne komme igen året efter.

Hvis familierne ikke havde inviteret til julemiddag og dans om juletræet, så havde juleaften for hendes vedkommende højst sandsynligt været i selskab med tv'et. Og det alternativ er ikke noget, som tiltaler hende.

- At familierne tager imod mig, får mig til at føle mig mere værd som menneske.

Juleaften på sofaen med tv'et kørende

Men det er ikke alle, der har været så heldige at finde nogen at holde jul med.

Jonas Rasmussen på 20 år bor på et bosted i Næstved, og hvis han ikke finder en familie, så har han udsigt til en ensom jul - igen i år, for Jonas har ikke noget familie at holde jul med, og har heller ikke nogen venner.

For Jonas er de fleste dage forbundet med ensomhed. En ensomhed, han håber at være fri for den 24. december. (Foto: Omid.Jafi © omidjafi@gmail.com)

- På grund af corona kan det blive svært at holde jul med fremmede i år. Så jeg har overvejet at holde jul i min lejlighed alene. Så må jeg prøve at gøre det hyggeligt og tænke på det positive, selvom det er svært.

Han har før prøvet at være alene til jul uden at have lyst til det, og det var ret forfærdeligt, husker han.

- Jeg kedede mig, og jeg savnede at komme ud blandt mennesker og mærke julen.

Da meget af Jonas Rasmussens tid i forvejen går med at være alene, er han bange for, at juleaften kommer til at blive som alle de 364 andre dage om året.

- Jeg er ensom stort set hver dag. Det, jeg laver hver dag efter skole, er at sidde og se film og sove på min sofa. Hvis jeg ikke har nogen at holde jul med, vil juleaften være ligesom alle andre dage.

Matchmaking for juleløse

Sidst Jonas Rasmussen fejrede jul alene, besluttede han sig for, at det skulle være sidste gang. Derfor oprettede han sidste år en profil på Julevenner.dk - og den er også blevet udfyldt i år.

Julevenner er et matchmaking-koncept, hvor man laver et opslag, skriver om man søger et sted at holde jul eller julegæster, lidt om sig selv, og så håber man på at finde en eller flere julemakkere.

For Anders Holler Hjortbøl var det en hård jul, dengang han vidste, at hans far sad alene juleaften. Derfor var hele familien enige om at tilmelde sig julevenner, så de kan hjælpe andre, der skulle sidde i en lignende situation i år.

Og opbakningen ser ud til at blive stor i år, fortæller Lise Lind fra Røde Kors.

- Vi har allerede fået en del julegæster, der gerne vil melde sig til. I og med at der ikke er andre steder at holde jul, så forestiller vi os, at det er her, man vender sig hen, siger Lise Lind.

Og med de mange aflyste fælles-juleaftenerne, så er der ifølge Røde Kors brug for kreative alternativer.

Esther inviterer andre unge hjem

Den opfordring har 24-årige Esther Safir taget til sig. Derfor dækker hun i år op til syv unge, der ikke har et sted at være i julen.

For Esther Safir på 24 år handler julen ikke om at få den helt rigtige julemiddag eller at opretholde alle traditioner. Det er vigtigere for hende at skabe en god aften andre.

- Jeg har arbejdet frivilligt og har set med mine egne øjne, hvor svær en tid det er for mange unge. Derfor fik jeg den idé, at jeg vil være sammen med nogle, der mangler et sted at holde jul.

Inden de fælles julearrangementer blev aflyst, overvejede hun, om hun skulle arbejde til sådan ét. Men for Esther er der noget mere intimt og rørende i at komme hjem til fremmede, og det ville hun gerne give til andre.

Og selvom Esther Safir står ved, at tingene sikkert ville være nemmere, hvis hun bare gør, "hvad hun plejer og er vant til", så føles det ikke som en mulighed for hende.

- Jeg har ikke kunnet lukke øjnene for, hvor mange der er ensomme og har det svært. Hvis alle gør, hvad der er lettest, så får vi aldrig ændret noget.

Derfor håber hun på, at andre også springer ud i at gøre som hende og overvejer, om man har plads til en ekstra gæst rundt om bordet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter