Coronafrustreret? Fem hobbyer, du kan kaste dig over

Fem corona-immune hobbyer, som kan få dig igennem vinteren.

(© © Cultura)

Hvis der er noget, coronavirussen har bragt med sig, er det uforudsigelighed. Ikke kun for vores rejser og muligheden for at gå på arbejde, men også for vores hobbyer og fritidsaktiviteter.

Pludselig kan der komme nye restriktioner, som sætter din yndlingshobby pause.

Og netop uforudsigeligheden påvirker os mentalt, forklarer Vibeke Koushede, der er professor i mental sundhedsfremme og leder af Institut for psykologi på Københavns Universitet.

- Lige nu er vores mentale velvære truet på grund af uforudsigeligheden. Både økonomisk, helbredsmæssigt og socialt, siger hun.

Det har betydning for vores evne til at håndtere belastninger, når vi ikke har stabilitet og ikke ved, hvordan næste uge ser ud.

Derfor kan det ifølge Vibeke Koushede være en god ide at skabe noget rutine og stabilitet i hverdagen.

Her er derfor en guide til, hvordan du kommer i gang med en hobby eller fritidsaktivitet, som selv de skrappeste restriktioner ikke sætter en stopper for.

1

Tænd for en ny verden

(Foto: Ina Fassbender © Scanpix)

Du skal prøve gaming, fordi du kan fordybe og engagere dig i gaming på en anden måde, end du kan med serier og bøger, mener kulturjournalist og forfatter Sara Sadiq Frost, som er aktuel med bogen 'Alle Gamer Ordbogen'.

Sara Sadiq Frost. (© Copyright 2020. All rights reserved.)

- Du kan spille for dig selv, familien kan samles om det, og du kan holde kontakten med dine venner ved at spille online, siger hun.

Sådan kommer du ifølge Sara Sadiq Frost i gang med at game.

Find eventuelt en, du kender, som gamer, og spørg, om de har et forslag til, hvad du kan spille.

- Mærk efter, hvad du synes lyder sjovt. Kan du godt lide, at det går hurtigt, eller kan du godt lide æstetik og fordybelse. Tænk på det, som om du skal finde ud af, hvilken film du er i humør til at se, siger hun.

Lad være med at kaste dig ud i det helt store gaming-setup til at starte med. Start med at låne en konsol af en, du kender, og så er du klar til at spille.

Inside af den danske spiludvikler Playdead

- Et spil, jeg altid anbefaler, er det danske spil Inside. Det er flot, nemt at afkode og samtidig skal man tænke sig om, siger hun.

Vær opmærksom på at, de første gange du spiller, kan det være udfordrende, så giv dig selv lov til ikke at være god med det samme.

- Det er vigtigt, at du lægger det fra dig, hvis det er for frustrerende. Så kan du komme tilbage senere og prøve igen, siger Sara Sadiq Frost.

2

Strik vinterkulden væk

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Du skal begynde at strikke, fordi det giver dig muligheden for at stresse af, mener Vithard Villumsen, strikkeunderviser og designer.

Vithard Villumsen. (Foto: Dorte Kyhl)

- Det er super fedt at lave noget fysisk - tøj til dig selv eller gaver til andre, siger han.

Sådan her kommer du ifølge Vithard Villumsen i gang med at strikke.

Du starter med at købe nogle strikkepinde af træ. Træ er blødere og mere behageligt at strikke med. Om de er firkantede eller runde er ligemeget. Spidsen skal helst ikke være for rund, men heller ikke for spids.

Så går du ned i garnbutikken og spørger efter garn, der passer til pind 4-4,5. Det er en mellemtykkelse, hvor du kan følge med i, hvad der sker.

- Sørg for at købe noget garn i højere kvalitet, helst noget uld eller andet naturmateriale. Det er dyrere, men også nemmere at strikke med, siger han.

Når du starter, skal du ikke starte med at strikke en sweater eller et halstørklæde, det er for store projekter. Start med en hue eller en karklud.

Så skal du gå på internettet.

- Der ligger et hav af videoer, som viser, hvordan du lærer det, og så skal du have tålmodighed. Du skal lige ind i det, men når det kører, så kører det, siger Vithard Villumsen.

3

Kast linen ud langs den danske kyst

(Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Du skal starte med at lystfiske, fordi det er en total helstøbt oplevelse at tage ud i naturen, fange sin egen fisk og tage hjem og spise den, mener chefredaktør hos magasinet Fisk & Fri Jens Bursell.

Jens Bursell med en gedde på 16,8 kilo.

- Lystfiskeri kan være alt fra en lille tur med frisk luft til ren adventure ude i naturen, siger han.

Sådan her kommer du ifølge Jens Bursell i gang med lystfiskeri.

Du starter med at få en fisketegn. Det gør du på fisketegn.dk.

Derefter skal du tage stilling til, hvor du vil fiske henne. Fordi grejet afhænger af, hvor du vil fiske.

- Gå ned i den nærmeste grejbutik. De ved, hvilken slags grej du skal købe, og hvordan du skal bruge det, siger han.

Du behøver ikke at købe det dyreste med det samme. Du kan få en god start for mellem 500 og 1.000 kroner.

Nu er udstyret i orden. Så skal du i gang med at fiske. Lige nu kan det være en god start at fiske efter sild. De er nemme at fange, og de smager godt. Det giver en god oplevelse for børn såvel som voksne.

Hvis du har mere tålmodighed, kan du tage til kysten og fiske efter havørred. Du må fiske langs hele den danske kyst, og vi har masser af kyst i Danmark.

- Der er god albueplads, så det er en corona-venlig fiskeform, siger han.

Hvis du er i tvivl om noget, foreslår Jens Bursell, at du spørger din lokale grejbutik. De ved, hvad de snakker om.

4

Få øllet til at skumme

(Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Du skal brygge øl derhjemme, fordi friskheden ikke er til at tage fejl af, mener Zoran Gojkovic som er brygmester og chef for strategi og forskning hos Carlsberg Laboratorium i Valby.

- Det smager fantastisk, og så er det rigtig sjovt at brygge sin egen øl. Du kan følge basisopskriften, men du kan også prøve at smide kaffe i, siger han.

Zoran Gojkovic

Du kan sagtens brygge øl, selvom du bor i lejlighed, så det er bare med at komme i gang.

Sådan her kommer du ifølge Zoran Gojkovic i gang med at brygge din egen øl.

Du starter med at besøge en hjemmeside, som sælger starter-kits, eksempelvis Maltbarzaren.

Så køber du et starter-kit. Det må gerne være lavet af plastic, det er ligemeget. Der følger en basisopskrift med, som du skal følge.

- Det er faktisk meget simpelt, vi har jo brygget øl i flere tusinde år, siger han.

Vær opmærksom på at holde det rent. Renlighed er rigtig vigtigt, når du brygger øl.

Hvis du er nybegynder, skal du ikke lægge ud med eksempelvis at male din egen malt. Så er det bedre at beynde med et starter-koncentrat.

- Du bliver totalt hooked og kommer til at fylde hele køkkenet, siger Zoran Gojkovic.

5

Løb helt ud i skoven

(Foto: søRen Bidstrup © Scanpix)

Du skal løbe trail, fordi det giver et mentalt pusterum at løbe trail ude i naturen. Det er sundt, og der sker hele tiden noget, mener løber og idrætskonsulent hos DGI David Møller.

David Møller. (Foto: Helena Futterup)

- Terrænet ændrer sig hele tiden, så din opmærksomhed bliver skærpet, siger han.

Sådan her kommer du ifølge David Møller i gang med at løbe trail.

Du behøver ikke at købe nye løbesko. Start med dine egne, så kan du altid købe rigtige trailsko, hvis du bliver bidt af det.

- Hvis du er vant til at løbe på asfalt, skal du ikke skifte direkte over til at løbe trail. Din krop skal vænne sig til det, så start med at løbe ruter som har en lille del terræn, siger han.

Så kan du efterfølgende øge ligeså stille, så du til sidst ender med at løbe en hel terrænrute, uden at du har pådraget dig en skade undervejs.

Sørg for at holde tempoet nede, lad være med at øge for voldsomt, fordi du bliver grebet af ideen, siger David Møller.

Facebook
Twitter