CORONAGUIDE til sommerens fester: Sådan må du holde bryllup, fødselsdag og studentergilde

En fest kan afvikles vidt forskelligt, alt efter hvor du holder den.

Der må være op til 500 gæster til private fester på restauranter, cafeer og hoteller. (© ColourBox)

Lempelsen af forsamlingsforbuddet betyder, at vi nu kan samle os 50 mennesker på samme sted uden at få stukket en bøde i hånden. Fra 8. juli må vi være 100.

Og så er der indført retningslinjer for arrangementer som bryllupper, konfirmationer, fødselsdage og lignende, så man kan samle sig op til 500 mennesker - så længe arrangementet bliver holdt på en restaurant, café eller bar.

Men der gælder forskellige regler for, hvordan en fest kan forløbe, alt efter hvor festen bliver holdt.

For at undgå gentagelser kan det slås fast med det samme: Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde en meters afstand, nyse og hoste i ærmet, vask hænder og bruge håndsprit, og undgå kys, kram og håndtryk gælder under alle omstændigheder.

Men hvordan må man så holde en fest - eller et arrangement - hen over sommeren med de anbefalinger in mente? Vi giver dig overblikket her.

Overblikket er opdateret den 11. juni efter en politisk aftale, der betyder, at fester holdt på restauranter, hoteller eller cafeer ikke længere har et fast lukketidspunkt.

På restaurant, bar eller café

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at sidste omgang bliver sat på bordet klokken 23. (Foto: © Edward Olive fotografos de bodas, colurbox)

Skal det være en stor fest målt på antallet af gæster, er en restaurant, bar, café eller et hotal stedet at gøre det.

Her må man nemlig være op til 500 personer. Det høje antal deltagere har dog sin pris, for det forudsætter, at gæsterne primært sidder ned.

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder, at man bør stoppe udskænkning af 'stærke drikke' fra klokken 23. Det gav efter de gamle regler en hel time til at skylle den sidste drink ned, eftersom festen skulle lukke og slukke klokken 24.

Der er dog blevet indgået en politisk aftale, så der ikke er regler for, hvornår festen skal slutte.

Have eller bolig

Politiet blander sig ikke i, hvor mange mennesker der er i en privat have eller bolig. (Foto: © Lars Havn Eriksen, Scanpix)

Har du ikke noget imod opvask, er det værd at overveje, om du skal holde festen i egen have eller bolig. Altså såfremt det kun er beboerne i boligen, der har adgang til den eller den tilstødende have.

Her er det lovligt at forsamles så mange mennesker, man har lyst til - og ikke mindst til så langt ud på natten, gæsterne nu engang kan holde sig vågne, og så længe ordentbekendtgørelsen bliver overholdt.

Det anbefales dog fortsat, at man maksimalt forsamler sig 50 personer ad gangen.

Gårdhave til lejligheder

Modsat haver, som beboere fra én bolig råder over, er der regler for en gårdhave, der hører til en boligforening. (Foto: © PEDERSEN MIKKEL BERG, Scanpix)

Bor du i lejlighed og blev glad over, at hele årgangen fra gymnasiet eller studiet, kan samle sig i gården, bliver du skuffet nu. I hvert fald hvis årgangen tæller mere end 50 personer.

Mens haver og boliger er undtaget fra forsamlingsforbuddet, gælder det fortsat i haver eller gårdhaver, som beboere fra flere boliger har adgang til.

Hvis du skal holde fest i gårdhaven må I altså maksimalt være 50 personer. I selv - og naboerne - bestemmer, hvornår der skal lægges en dæmper på festlighederne, mens I selvfølgelig overholder ordensbekendtgørelsen.

Offentlig park, strand eller lignende

Loftet på 50 personer i samme forsamling gælder i parker. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

I de helt offentlige parker, på strande og lignende gælder de samme regler som for gårdhaver.

Det vil sige maskimalt 50 mennesker i samme forsamling. I princippet kan I blive ved, så længe, I orker, mens I respekterer andre dele af loven. Hvis området låses af på et tidspunkt, skal det naturligvis også respekteres.

Festlokaler og forsamlingshuse

Forsamlingshuse er åbne igen i forbindelse med fase 3 i genåbningen af Danmark. (Foto: © Christian Lindgren, Scanpix)

Det bliver også muligt at holde private fester i lejede festlokaler som i for eksempel forsamlingshuse, selvom der er flere end 50 personer til stede.

Præcis hvor mange, der kan tillades, er DR torsdag den 11. juni ved at afklare med Justitsministeriet.

Forudsætningen for, at der kan være flere end 50 mennesker i festlokalet, er, at deltagerne primært sidder ned.

Hvad koster det at trodse?

Det er en dyr affære, hvis du ikke overholder forsamlingsforbuddet. Politiet kan give en bøde til hver person i en forsamling, der er større end 50 personer. Den bøde løber op i 2.500 kroner per næse.

Hvis det er en virksomhed, der ikke overholder krav om afstand og at have håndsprit eller håndvask tilgængelig, koster det mellem 10.000 og 40.000 kroner, alt efter hvor stor virksomheden er.

Overholder virksomheden ikke krav om afstand, håndsprit og så videre, lyder bøden som udgangspunkt på 3.000 kroner.