Hvis du har planer om lige at smutte ned på det lokale apotek for at hente en coronahjemmetest inden julefrokosten, så er der risiko for, at du kommer tomhændet hjem.
Der har nemlig været massiv efterspørgsel på coronahjemmetest, siden sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag nævnte dem som et alternativ til PCR-testen, hvis man ikke har symptomer.
Det viser en rundringning, som DR har lavet. Her svarer mange apoteker landet over, at de enten har udsolgt eller er tæt ved at have udsolgt.
- Mange skal til julefrokost, og har man brug for at blive testet inden da, så kan man også bruge de selvtest, som kan købes for billige penge i rigtig mange forretninger rundt omkring i Danmark. Det er også en god idé. Der er ingen grund til, at alle skal igennem PCR-sporet, lød det fra ministeren.
Og det har sat ekstra skub i salget, fortæller Jørgen Moestrup, der er apoteker på Ringsted Apotek.
- Det gav turboeffekt, da Heunicke havde pressemøde den anden dag sammen med statsministeren. Jeg har ikke kunnet lægge nye ordrer ind nogen steder, men kæmper selvfølgelig alt, hvad jeg kan.
Køber til hele virksomheden
Og det er ikke kun på landets apoteker, at der er ved at være tømt godt ud på lagrene.
I kæden Matas havde de sidste uge hjemmetest på lager i 170 butikker, men i denne uge er man nede på 50, fortæller kommunikationschef Klaus Fridorf.
- Man skal regne med, at man skal bevæge sig lidt, hvis man skal have nogle af de her hjemmetest, for det er gået rigtig, rigtig stærkt de seneste uger.
Ifølge apoteker Jørgen Moestrup er en af årsagerne til de udsolgte apoteker, at kunderne ikke bare køber en enkelt test.
- En stor del er enkeltpersoner, men virksomhedsledere kommer også og køber måske 50 hjemmetest, fordi de skal holde julefrokost med deres medarbejdere, og så beder de medarbejderne tage en test inden julefrokosten, så de ved, at de er rene, når de kommer, siger han.
Anbefaling fra ministeren
Selvom sundhedsministeren altså nævnte hjemmetest på pressemødet onsdag, så kan man ikke bruge hjemmetest til for eksempel at få opdateret coronapasset.
Men det er med til at give ro i maven, når man for eksempel skal sidde tæt ved bordet til julefrokost, fortæller Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, som undersøger danskernes corona-adfærd.
- Der er ingen, der har lyst til at være den, der smitter andre. Det handler også om, at vi gerne vil beskytte andre og være trygge, når vi møder andre.
Derudover har der også været pres på testcentrene mange steder, hvilket har gjort det svært at få tid til test. Og her kommer hjemmetest ind i billedet.
- De to ting i kombination gør, at folk er motiverede til at lede efter alternativer.
Og så har det stadig stor betydning, når sundhedsministeren blåstempler hjemmetest, siger Michael Bang Petersen.
- Magnus Heunicke kom med det afgørende ved at sige, at det faktisk godt kan være en mulighed. På den måde har selvtest fået et mere officielt stempel som en del af det, som man i en eller anden grad anbefaler.
Eksperter usikre på virkning
Det helt store spørgsmål er så, om det er en falsk tryghed, man tager med sig til julefesten, på arbejde eller med hen på plejehjemmet.
Og det spørgsmål deler lige nu eksperterne, hvilket du kan blive klogere på her.
Uffe Schneider, afdelingslæge på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital, har undersøgt 45 test fra 30 forskellige virksomheder for Danske Regioner.
Han mener ikke, at vi kan stole på hjemmetest.
Ifølge Uffe Schneider er sikkerheden ved hjemmetest alt for forskellig. Nogle vil have en sikkerhed på helt op til 95 procent, mens andre kun har en på 30 procent. Ifølge ham er de også udviklet før den britiske variant kom til, og de er derfor ikke lige så gode til at genkende nye varianter som Delta og Omikron.
For to uger siden lød der dog en noget anden vurdering fra overlæge Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der har undersøgt to hjemmetest.
- Resultaterne viser, at hjemmetest finder 6 ud af 10 PCR-positive test. Det svarer til de tal, man tidligere har set for lyntest udført af sundhedspersonale, lød det fra Lars Østergaard.
Statens Serum Institut har for nylig vurderet, at hjemmetest kan være et godt værktøj til både at give mere tryghed og muligvis også til at bremse smittekæder.
Direktør Henrik Ullum mener dog ikke, at kvaliteten lige nu er høj nok til, at testene vil kunne bruges i coronapasset.
Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at man er særlig opmærksom på følgende ting, når man er på udkig efter en hjemmetest:
- •
Det skal tydeligt fremgå af mærkning og brugsanvisning, at testen er tiltænkt selvtestning.
- •
Der skal være fire cifre efter yderpakningens og brugsanvisningens CE-mærke.
- •
Mærkning og brugsanvisning skal være på dansk.