Coronakrisen giver håndværkerne travlt: Udbetalte feriepenge skal bruges på boligen

Det er både de ekstra penge og den ekstra tid, der giver overskud til at sætte gang i byggeprojekterne, siger Dansk Industri.

Tømrermester Jean-Albert Mutshe får travlt resten af året. (© dr)

Sommerferien sydpå er for de fleste erstattet med hygge herhjemme på grund af coronapandemien.

Det har både givet flere penge og mere tid til endelig at få gjort noget ved projekterne i hjemmet. Og det kan mærkes hos håndværkerne, fortæller brancheorganisationen Dansk Industri Byggeri.

Og det er ikke kun den aflyste ferie, men også politikernes beslutning om at udbetale tre ud af fem indefrosne ferieuge-penge, som gør håndværkertelefonerne rødglødende.

- Man får feriepenge udbetalt, og man kan ikke komme på sommerferie i samme omfang, som man måske havde forestillet sig. Så der forekommer at være penge at bruge og måske tid, fordi man har mere tid hjemme, siger branchedirektør hos Dansk Industri Byg, Elly Kjelms Hove.

Hjemmesiden 3byggetilbud.dk, som formidler kontakten mellem kunder og håndværkere, har her i juni fordelt 75 procent flere håndværksopgaver end i juni sidste år, fortæller kommunikationschef Maria Carlsen.

- Langt flere kontakter os for at igangsætte en bygge- eller renoveringsopgave i løbet af efteråret, når de forhåbentligt får udbetalt feriepenge.

Svært ved at følge med

Én af de håndværkere, der har rigtig travlt for tiden, er tømrermester Jean-Albert Mutshe.

Han bruger rigtig meget tid på alt fra nye tagrender og vinduer til terrasse og tag, men også på at køre rundt og give tilbud.

- Det er svært at følge helt med, men vi gør det så godt, vi kan. Vi har også lejet nogle vikarer, der kan hjælpe, siger han.

Jean-Albert Mutshe er tømrermester. (© dr)

I øjeblikket er han i gang med at renovere et parcelhus i Hedensted for John Haar Jørgensen. Coronakrisen har nemlig gjort det muligt at gennemføre et større byggeprojekt.

- Der er mere plads i kalenderen grundet coronavirus, fordi jeg er hjemsendt for tiden. Og så er der udsigt til lidt penge. Feriepengene kan give lidt luft i budgettet til at få sat et ekstra ovenlysvindue i, siger han.

Travlheden blandt håndværkerne gjorde det faktisk til en udfordring at finde en tømrer, men han fandt altså en i Jean-Albert Mutshe.

John Haar Jørgensen er til daglig salgsansvarlig, men er i øjeblikket hjemsendt. Det har givet ham tid til et byggeprojekt. (© dr)

Selvom tømrermesteren får travlt med sømpistolen og saven resten af året, så skaber coronakrisen også en del usikkerhed.

- Resten af året ser lovende ud. Det skal vi ikke klage over. Men der kommer nok et bagslag på et tidspunkt. Folk henvender sig nu, hvor de har mulighed for at bruge os, men vi ved ikke, hvad der kommer til at ske næste år. Om vi stadig har gang i byggeriet, eller folk skal spare.

De indefrosne feriepenge vil blive udbetalt senest til oktober.

Facebook
Twitter