Coronakurven har nået bunden - nu kommer det til at gå opad

Dagens kontakttal er 1,1, hvilket betyder, at smitten igen vokser.

Kontakttallet og dermed smittespredningen er på vej op, vurderer eksperter. Illustration: Søren Winther Nørbæk.

Ugers massiv nedlukning har trykket coronasmitten i bund, men nu vokser epidemien igen.

I dag er kontakttallet nemlig registreret til 1,1, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det betyder, at 10 smittede personer nu giver smitten videre til 11 andre. I sidste uge var kontakt tallet på 0,9 - hvilket svarer til, at 10 smittede førte til 9 nye smittede.

- Epidemien ser dermed ud til at være i begyndende vækst, derfor afgørende at genåbning sker trinvist og på sundhedsmyndigheder og eksperters anbefaling, skriver sundhedsministeren på Twitter.

Nyheden kommer på en dag, hvor Folketingets partier forhandler om, hvor meget genåbning der er plads til.

Forventet udvikling

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, vil smitten stige i den nærmeste tid. Det er dog forventeligt, da den mere smitsomme britiske B117-variant udgør en større del af den samlede smitte.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet mener, at smitten igen vil stige, men hvis det sker langsomt, behøver det ikke at medføre en overbelastning af sundhedsvæsenet. (arkivfoto). (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

- Det har vi gået og ventet på i den forstand, at kontakttallet hele tiden ligger over 1 for den britiske variant, siger han.

- Da den nu udgør over halvdelen af samtlige smittede herhjemme, så er det klart, at så vil kontakttallet for den britiske variant vægte tungt, siger han.

Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, konkluderer, at epidemien nu er tiltagende.

- Ja, det lader til det. For det ser ud som om, at vi har været nede i en dal, hvor den har faldet ud, men nu er den lige så stille på vej op, siger han til Ritzau.

En ekstern ekspertgruppe har sagt god for en forsigtigt regional genåbning af blandt andet skoler. De anbefalinger er regeringen klar til at følge, men flere borgerlige partier presser på for en større genåbning.

'Kloge' politikere

Allan Randrup Thomsen mener dog, at vi befinder og på en "hårfin balance", hvor genåbnings-iveren ikke må løbe for meget af med os.

- Derfor er det måske også lidt frustrerende at høre politikere, der er så fantastisk kloge, at de mener, at man bare kan lukke det hele op. Så skal man omvendt argumentere for, at tingene skal lukke ned. Det er for mig at se en noget bagvendt måde at gøre det på i den situation, vi står i, siger han.

Grafik: Her kan du se udviklingen kontakttallet. Vær opmærksom på, at tallene ser tilbage til andet led i smittekæden. Det vil sige, at dagens kontakttal er baseret på personer, der blev smittet 13. februar, og hvor mange de har givet smitten videre til.

Ifølge virolog Allan Randrup Thomsen, kan vi godt leve med et kontakttal på 1,1 og samtidig have en langsom genåbning.

- Det kan vi godt. Men det er vigtigt, at den her stigning kommer så langsomt som muligt. Udgangspunktet er, at vi starter lavt. Vi har få indlagte, siger han.

Vejret kan lægge en dæmper

To vigtige ubekendte faktorer vil desuden være afgørende i den næste tid: Vaccineleverancer og vejret.

- Forhåbentligt vil stigningen (i smittede, red.) komme så langsomt, at vi, når vi begynder at nå den kritiske grænse, er kommet ind, hvor vaccinerne begynder at slå rigtigt igennem, siger Allan Randrup Thomsen.

- Vi ved ikke, hvornår vejret slår rigtigt igennem. Vi havde vist i forgårs den varmeste dag i februar i mange år. Vi kan håbe på et tidligt forår, der forhåbentligt kan lægge en dæmper på epidemien, siger han.

Indtil videre er smitteudviklingen dog behersket. Der er registreret 529 nye smittede og ingen nye døde blandt smittede det seneste døgn, viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

Antallet af indlæggelser er samtidig faldet med syv. Dermed er der nu 247 indlagte med coronavirus på de danske sygehuse.

Plejehjem åbner for besøg

På landets plejehjem viser nye tal, at der i sidste uge kun var fem nye bekræftede smittede ud af blandt 192 testede beboere.

Der var 6 dødsfald blandt registrerede smittede. Til sammenligning var der i uge 53 i 2020, da vaccinationen af plejehjemsbeboere begyndte, 467 bekræftede tilfælde blandt 1.423 testede beboere og 88 dødsfald.

En af årsagerne er ifølge overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i infektionsmedicin Lars Østergaard, at mange af de ældre nu er blevet vaccineret.

- Det, at vi nu har fået vaccineret en stor del af de beboere, gør, at risikoen for at blive syg eller få et alvorligt forløb er væsentligt mindre, fortæller han.

Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor besluttet at løfte besøgsrestriktionerne i flere kommuner. I dag åbnede Horsens således for besøg på alle kommunens plejehjem undtagen to.

Lars Østergaard vurderer, at det er en god ide igen at tillade besøg af pårørende.

- Jeg mener, at det er forsvarligt set i lyset af, hvor mange der er vaccineret. Men det er klart, at man bliver nødt til at følge udviklingen, så man er klar til at lukke ned, skulle der ske et smitteudbrud, siger han.

Ifølge Statens Serum Institut er 82 procent af landets plejehjemsbeboere nu færdigvaccinerede.