Coronamutation har lukket England ned: 'Den kan ikke inddæmmes i Danmark'

SSI vurderer, at der er lidt under 800 danskere, der har været smittet med virusmutationen.

Boris Johnson måtte mandag sprede et trist budskab i de engelske stuer. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

- Vi bliver nødt til at gå i national lockdown. Vi har nu en ny variant, og den spreder sig med kritisk fart.

Sådan faldt ordene fra den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag aften, da England blev tvunget til en totalt nedlukning.

Det er den nye mutation af coronavirus - N501Y - der har sendt smittetallene i vejret og altså nu har gjort, at man fra britisk side har fundet en national nedlukning nødvendig.

En nedlukning, der betyder, at man kun bør gå ud for at foretage nødvendige indkøb, hvis man har job, som ikke kan passes hjemmefra, hvis man har brug for lægehjælp, eller hvis man vil motionere.

800 danskere smittede

Statens Serum Institut vurderer, at der er lidt under 800 danskere, der har haft den britiske coronamutation, som kan smitte op til 74 procent mere end den virus, vi kender.

Professor ved Aalborg Universitet Mads Albertsen står i spidsen for en forskergruppe, der nøje har fulgt den britiske mutation, siden den blev opdaget i december.

Han mener, at man skal være meget varsom med at sammenligne smittemønstre og coronahåndtering mellem Danmark og England. Han mener dog godt, at vi kan glemme at inddæmme den nye mutation.

- Med de smittetal, vi ser for den engelske mutation, så kan det ikke lade sig gøre at inddæmme den alene. Den skal bekæmpes sammen med den virus, vi allerede kender, forklarer han.

Han håber dog, at det faktum, at Danmark var omfattet af kraftige restriktioner, da man registrerede den første mutation 17. december, kan holde smitten fra at stige lige så eksplosivt, som man har set det i England.

- Vi var på sin vis allerede i et lockdown, da mutationen for alvor begyndte at ramme os. Så måske kan det hjælpe os lidt.

S: Mutationen er alvorlig

Alligevel frygter Mads Albertsen, at den smitsommevariant vil sprede sig til samfundet.

- England havde også lukket meget ned, og den spredte sig stadig. Det er bekymrende.

Bør vi i Danmark allerede nu følger i Englands fodspor og lukke helt ned?

- Det er der andre end mig, der skal vurdere.

Spørger man Socialdemokratiet, så vil man absolut ikke afvise, at mutationen vil blive mødt med skærpede eller forlængede restriktioner.

- Mutationen er alvorlig. Det kan føre til forlængelse af de nuværende restriktioner, men i sidste ende også føre til flere restriktioner. Vi kan ikke afvise noget som helst lige nu, siger sundhedsordføreren for Socialdemokraterne, Rasmus Horn Langhoff.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter