Coronapåbud til tandlæger: Engangskitler hængt til tørre i personalestue og masker genbrugt i 11 dage

Tandlægerne var ikke godt nok beskyttet mod corona.

I alt syv tandlægeklinikker har fået strakspåbud fra Arbejstilsynet, fordi de ikke har beskyttet effektivt nok mod risikoen for coronasmitte (Arkivfoto). (Foto: David Jensen © EMPICS Entertainment)

Under coronakrisen har flere tandlæger landet over haft så dårligt styr på mundbind, kitler og andre værnemidler, at behandlingen af patienter ikke er blevet udført sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Sådan lyder konklusionen i en række strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

På én tandlægeklinik blev engangskitler smidt til vask og hængt til tørre på stole i personalestuen. På en anden klinik bar de ansatte hjemmesyede stofkitler, der ikke beskyttede mod coronasmitte.

På en tredje klinik fik de ansatte hver udleveret to engangsmasker, som de blev instrueret i at afspritte og hænge til tørre, så de kunne genbruges. Da Arbejdstilsynet 11 dage senere kom på besøg, var de samme engangsmasker stadig i brug. Personalet havde lavet små markeringer i maskernes elastikker for at undgå, at de forbyttede dem.

I alt syv tandlægeklinikker har frem til 1. juni fået strakspåbud fra Arbejstilsynet, fordi de ikke har beskyttet de ansatte effektivt nok mod risikoen for coronasmitte. Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået.

Et straksforbud fra Arbejdstilsynet fastslår, at virksomheden - her klinikejerne - straks skal tage initiativ til at rette op på arbejdsmiljøproblemet.

I den periode, de syv tandlægeklinikker har fået strakspåbud, har Arbejdstilsynet været på tilsynsbesøg hos i alt 17 tandlæger.

- Tilsynsbesøgene har i denne periode været gennemført på baggrund af alvorlige ulykker og klager eller målrettede tilsyn med henblik på forebyggelse af coronasmitte og ulykker, oplyser Arbejdstilsynet i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

De syv tandlægeklinikker, der har fået strakspåbud, har alle efterfølgende rettet op på overtrædelserne.

Herunder kan du se nogle af de billeder, Arbejdstilsynet har taget under tilsynsbesøg på tandlægeklinikker, der ikke har fulgt corona-retningslinjerne:

  • På en af de tandlægeklinikker, Arbejdstilsynet besøgte i maj, hang engangskitler til tørre på stole i personalestuen, efter de var blevet vasket ved 60 grader for at blive genbrugt. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
  • På en anden tandlægeklinik, som Arbejdstilsynet besøgte, bar de ansatte hjemmesyede stofkitler udover deres kliniktøj. Corona-virus kan trænge igennem stoffet via dråber. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
  • De ansatte på en tredje tandlægeklinik udførte deres arbejde iført kortærmede T-shirts, som ikke blev skiftet i løbet af arbejdsdagen. De ansatte skiftede heller ikke mundbind mellem hver patient, som retningslinjerne ellers foreskriver. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
1 / 3

Professor: 'Det går slet ikke'

Sagerne viser "en helt forkert brug af værnemidler", vurderer professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.

- Værnemidler er engangsudstyr, og så skal det selvfølgelig bruges som engangsudstyr. Man kan ikke bare begynde at genbruge det ud fra procedurer, som man selv opfinder ude i tandlægeklinikkerne, siger han og giver et eksempel på, hvorfor engangsmasker ikke må bruges i 11 dage:

- En maske, som anvendes hele dagen igennem til flere patienter, bliver fugtig, og så fungerer den ikke længere. Og det gør den slet ikke, hvis man genanvender den eller afspritter den. Det går slet ikke. Masker er engangsudstyr, og man tager en ny maske på, når man begynder med den næste patient.

Burde tandlæger vide, at man ikke skal genbruge værnemidler?

- Det bør de. Det fremgår meget klart af de regler og retningslinjer, der er udstukket, at det er engangsudstyr. Så hvis man læser det, der er skrevet, så kan man ikke være i tvivl om, at det er engangsudstyr, siger Hans Jørn Kolmos.

Professoren understreger, at forkert brug af værnemidler kan have store konsekvenser.

- Hvis man ikke anvender værnemidler som foreskrevet, så er risikoen for, at man bliver smittet, forhøjet. Der er øget risiko for, at personalet pådrager sig noget fra patienterne, men også at patienterne kan få noget fra personalet, siger Hans Jørn Kolmos, som dog tilføjer, at værnemidler først og fremmest handler om at beskytte personalet mod smitte, der kommer fra patienter.

Ingen af de syv tandlægeklinikker har ønsket at stille op til interview. De påpeger, at de har efterkommet strakspåbuddet - og altså rettet ind. Det bekræfter Arbejdstilsynet.

Det er godt, Arbejdstilsynet har været på pletten med strakspåbud, mener Torben Schønwaldt fra Tandlægeforeningen.

Tandlægeforeningen 'synes ikke, det er noget stort problem'

Hos Tandlægeforeningen, der repræsenterer tandlægerne, kalder formand for klinikejerne Torben Schønwaldt det for "ærgerligt, at man kan finde syv klinikker, hvor der har været problemer".

- Jeg synes ikke, det er noget stort problem. Men jeg er selvfølgelig glad for, at Arbejdstilsynet har været på pletten og har givet strakspåbud, så de her klinikker har fået rettet ind, siger han og uddyber:

- Hvis man holder det op imod det store antal private tandklinikker i Danmark – cirka 1.700 – så er det jo faktisk rigtig få. Men det friholder selvfølgelig ikke den enkelte tandlæge for ansvaret for at overholde retningslinjerne.

Da store dele af landet i midten af marts blev lukket ned for at bremse coronasmitten, måtte landets tandlæger også aflyse alle patienter - på nær de kritiske og akutte behandlinger. Begrundelsen lød, at tandbehandling udgør en særlig smitterisiko.

Først fra slutningen af april kunne tandlægerne igen modtage patienter som vanligt i tandlægestolen - dog med en række særlige corona-retningslinjer, blandt andet om brug af ekstra værnemidler som visirer og kitler.

- Retningslinjerne er kommet i en lind strøm. Det har været svært at følge med, og derfor kan jeg godt forstå, at nogle af mine kolleger måske har været lidt i tvivl om, hvad der har været gældende, siger Torben Schønwaldt.

Er det ikke jeres eget ansvar at finde ud af, hvad retningslinjerne er - og følge dem?

- Jo, det er helt klart den enkelte klinikejers ansvar. Både for at beskytte vores personale, patienterne og os selv. Så hvis man bevidst bryder reglerne for at komme igennem dagen, tager vi selvfølgelig afstand fra det.

Én af klinikkerne vaskede engangskitler og hængte dem til tørre i personalestuen. Det giver vel sig selv, at det ikke er holdbart med engangskitler?

- Der er i hvert fald et eller andet, der har gjort, at de har haft en forestilling om, at det var i orden at gøre sådan. Jeg tror, de har handlet i god tro og måske ikke har forstået retningslinjerne, siger Torben Schønwaldt.

'Jeg ville være 100 procent tryg'

Der er fortsat tandlæger, der ringer til Tandlægeforeningen for at få rådgivning om retningslinjer og værnemidler.

- Der er stadig nogle af mine kolleger, der bliver usikre, siger Torben Schønwaldt.

Kan man så føle sig sikker på, at tandlægen har styr på værnemidlerne, hvis man har en tandlægetid i dag?

- Ja, det vil jeg sige. Jeg ville være 100 procent tryg. De danske tandlæger har spidskompetence i at hindre smittespredning.

- Vi kan ikke tåle dårlig omtale – det er jo en privat forretning, vi kører, så vi er afhængige af at have et godt ry, siger Torben Schønwaldt.

Han understreger, at der ikke har været nogen dokumenterede tilfælde af corona-smittekæder hos tandlæger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk