Coronaramte Kevin skal sidde alene juleaften - for anden gang i sit liv

Kevin Dalgaard havde set frem til sin datters første jul, men en positiv test kom i vejen.

For første gang i mange år havde Kevin Dalgaard faktisk glædet sig til at holde jul.

Han har for nylig fået en datter og ville gerne se hendes ansigt, når hun åbner julegaverne.

Men sådan bliver det ikke.

Kevin Dalgaard er nemlig en af mange danskere med en positiv coronatest, og derfor må han nøjes med at se Netflix i sofaen i morgen aften.

- Jeg er allermest ked af ikke at være der for min datter ved hendes første juleaften, siger han.

Mens Kevin Dalgaards er alene hjemme i lejligheden i Holstebro, holder kæresten og datteren jul hos svigerforældrene.

- Min kæreste spurgte selvfølgelig, om de skulle blive hjemme, men jeg synes, det var synd, hvis min datters første jul skulle holdes her uden familie og julemad, siger han.

Lær at lave sovs via video

Køen til testcentret er lang i disse dage, og et positivt svar er lig en forandret jul.

Men det behøver ikke nødvendigvis at blive en ensom omgang, mener Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik i Aarhus og har specialiseret sig i internetkultur og digitale fællesskaber.

Han har selv en kammerat, der er isoleret i København i øjeblikket:

Kevin Dalgaard skal holde jule alene i lejligheden på første sal i Holstebro.

- Han har fået alle ingredienser til julemaden bragt hjem, og så guider hans far ham via en videoforbindelse og lærer ham at lave en brun sovs. Vi kan godt få noget menneskelighed ind, selvom der er en digital distance, siger Christian Mogensen.

Gennem snart to år har lærere også forsøgt at aktivere deres elever gennem skærmen - og også få dem til at føle, at de har været en del af undervisningen. Så det kan lade sig gøre at skabe lidt nærvær, mener Christian Mogensen.

At en juleaften i eget selskab ikke behøver at være en dårlig ting, er Lone Fjorback enig i. Hun er lektor på institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet.

- Det at være alene og være i vores eget selskab burde være en nydelse. Det burde være rart og gøre os glade. Og selvom det kan være svært at vende de negative tanker med et snuptag, så kan man se julen som en mulighed for at øve sig i at nyde sit eget selskab, siger hun.

Lone Fjorback mener ligefrem, at det gør os til gladere mennesker, "at vi ikke skal ud og finde glæden i andre mennesker og andre ting, altså i ydre omstændigheder".

Har prøvet alene-jul før

Kevin Dalgaard har da heller ikke planer om at sætte sig og stirre ind i væggen i morgen aften, men planlægger at være lidt med til juleaften hos svigerforældrene via FaceTime.

- Så kan jeg se min datters glædelig øjeblik, siger han.

Hjemmelavet sovs bliver der dog ikke noget af. Kevin Dalgaard har planer om at tage en pizza op af fryseren og tænde for computeren.

- En aften som alle andre, hvis man er alene hjemme, siger jyden, der faktisk har fejret jul alene før:

- Jeg fik en gang fodlænke på min fødselsdag 27. november og måtte sidde alene hjemme juleaften, men heldigvis måtte jeg godt holde fest til nytår hjemme hos mig, siger Kevin Dalgaard.