To coronarelaterede dødsfald i Danmark

En svækket 81-årig dansker er i dag død efter at være blevet smittet med Covid-19. Myndighederne regner nu også et dødsfald torsdag med i statistikken.

Patienten døde på Herlev Hospital. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Opdatering: Efter meddelelsen om det første coronarelaterede dødsfald vælger Statens Serum Institut nu også at tælle dødsfald torsdag med i opgørelsen.

Danmark har fået sine første dødsfald relateret til Covid-19.

Lørdag døde en 81-årig svækket borger, som var indlagt på Herlev Hospital for andre alvorlige sygdomme.

Og natten til torsdag døde en 80-årig nordjyde, som man hidtil ikke har valgt at tælle med i statistikken over Covid-19-relaterede dødsfald i Danmark. Men nu fortæller Statens Serum Institut, at man fremover forventer, at dødsfaldet kommer til at tælle med i statistikken.

Dermed kommer antallet af coronarelaterede dødsfald op på to.

Patienten, som døde på Herlev Hospital lørdag, udviklede under sin indlæggelse tegn på mulig infektion med coronavirus.

Patienten blev efterfølgende testet og håndteret efter gældende forskrifter i sundhedsvæsnet og modtog understøttende behandling i isolation, oplyser Region Hovedstaden.

- Det personale, der har været i så tæt kontakt, at det har udgjort en potentiel smitterisiko, er midlertidigt sendt hjem, og der vil være opfølgning efter gældende regler. To medpatienter har indtil videre ikke haft symptomer, der tyder på smitte, men forbliver indtil videre isoleret, skriver regionen videre i pressemeddelelsen.

Den 80-årige person fra Nordjylland, som natten til torsdag blev erklæret død efter et hjerteanfald, blev efterfølgende testet positiv for coronavirus.

Myndighederne har dog ikke hidtil betragtet patientens død som det første coronadødsfald i Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kondolerer i en skriftlig udtalelse lørdag aften.

- Jeg kan desværre bekræfte, at to ældre patienter smittet med corona er afgået ved døden. Vi ved ikke, om coronavirus har været den direkte årsag til dødsfaldene. Mine tanker går til de berørte, venner og familie. Dødsfaldene understreger den store alvor, vi skal møde epidemien med. Vi må alle gøre alt, hvad vi kan, for at passe på hinanden.

Tv-lægen Qvortrup Geisling: Ikke overraskende

Ifølge DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, er det ikke overraskende, at der nu er kommet dødsfald som følge af coronavirusepidemien:

- Statistisk er der så mange danskere, der er smittet med coronavirus, at det er forventeligt, at vi nu ser de første dødsfald. Det virker altid skræmmende, når man hører, at det første menneske er død af den nye virussygdom, men sundhedsmyndighederne har vurderet, at mellem 1.600 og 5.600 danskere vil dø i forbindelse med coronasmitte, siger han.

Det er sundhedsmyndighedernes vurdering, at det bliver nærmere 1.600 end de 5.600 danskere, der mister livet i forbindelse med smitten. Det fremkom i en rapport fra Sundhedsstyrelsen tirsdag.

- Til sammenligning skal vi huske, at der hvert år dør gennemsnitligt 1.000 danskere af influenza, siger Peter Qvortrup Geisling.

Første dødsfald i Sverige

Allerede i onsdags blev det første coronarelaterede dødsfald konstateret i Sverige, og dagen efter skete det samme i Norge.

Det hårdest ramte land i Europa er Italien, der egentlig lukket endnu mere end Danmark. Her har man besluttet at lukke samtlige butikker med undtagelse af apotekter og fødevarerbutikker.

I det sydeuropæiske land har 1.441 personer mistet livet, mens 21.157 er blevet konstateret smittet.