Coronarestriktioner, der gør ondt: Universitet fjerner de studerendes borde

Landets uddannelsessteder har åbnet dørene for nye studerende, der må indstille sig på et noget anderledes studieliv.

Landets universiteter har løst coronaudfordringen på forskellig vis. På Københavns Universitet har man fjernet bordene. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I dag åbner dørene på landets universiteter for tusindvis af studerende. Det giver store udfordringer i forhold til smitte med coronavirus.

Universiteterne er fritaget forsamlingsforbudet på 100 personer, men det betyder ikke, at man bare kan stuve flere hundrede studerende sammen til fællesforelæsning og undervisning.

Dele af undervisningen vil på nogle universiteter foregå digitalt, mens man flere steder også har indrettet undervisningslokaler i store telte, der skal gøre det muligt at sikre afstand mellem de studerende.

På Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet har man til gengæld valgt at fjerne alle bordene i undervisningslokalerne, så alle har mulighed for at møde fysisk op og få undervisning, men det tiltag vækker ikke ligefrem begejstring hos alle.

Smerter i nakken

Catharina Lærkeholm Madsen er danskstuderende på tredje år. Hun lider af stærke smerter i nakken og har derfor brug for et bord, når hun skal tage noter.

- Der vil ikke gå mange minutter, så vil jeg simpelthen få så ondt, at jeg ikke vil kunne tage de noter, som jeg har brug for i min daglige gang på universitet, siger Catharina Lærkeholm Madsen, der allerede har taget konsekvensen af de manglende borde på Københavns Universitet og valgt et af sine tilvalgsfag fra.

- Jeg kan ikke sidde så mange timer i sådan en stilling. Det er super ærgerligt. Det er jo undervisning, jeg gerne ville have haft. Jeg håber, de vil genoverveje deres beslutning, da det virkelig har store konsekvenser for rigtig mange mennesker.

Hos Ergoterapeutforeningen mener man heller ikke, at løsningen med at fjerne bordene er optimal.

- Når du sidder med en computer i skødet, vil dine arme sidde for lavt i forhold til at skrive. Det betyder, at du spænder op i nakken og i skuldrene. Derfor vil du få nogle belastningsskader. Det er en dårlig løsning, siger formand Tina Nør Langager.

Få timer i stolen

På det humanistiske fakultet på Københavns Universitet glæder prodekan for uddannelse Jens Erik Mogensen sig over, at man igen kan byde studerende velkommen.

- Det har været et meget stort ønske fra både vores studerende og undervisere at få fysisk undervisning. Vi har i denne tid et krav om en meters afstand på grund af coronafaren. Hvis vi lod bordene stå, ville der ikke være plads til alle vores studerende, siger Jens Erik Mogensen, der fortæller, at man har arbejdet med flere forskellige løsningsmodeller som eksempelvis differentieret mødetid og udvidet onlineundervisning.

- Vi har prioriteret, at så mange studerende som muligt skal kunne komme på campus fysisk. Det er ikke optimalt at undvære bordene, men vi har inddraget både studienævn og undervisere, og den løsning er bedst for os, siger han.

Københavns Universitet: Ro på

Selv om flere studerende og Ergoterapeutforeningen advarer mod en krampagtig siddeposition uden bord, der kan give smerter og gå ud over koncentrationsevnen, så maner man til ro på Københavns Universitet.

- Man skal tænke på, at det ikke er som en normal arbejdsplads, hvor man sidder i stolen fra 9 til 17. De studerende har normalt cirka 12 timer om ugen på bachelordelen, mens det er otte timer på kandidatstudierne, så det er nogle få timer, siger Jens Erik Mogensen, der selvsagt ikke kan sige, hvor længe de studerende må klare sig uden borde.

- Hvis bare jeg kunne svare på det, så var der nok mange, der ville være interesserede, da det jo hænger sammen med, hvornår coronakrisen er overstået. Vi håber på, at vi kan vende tilbage til en normal hverdag med stole og borde snarest muligt, men hvornår det bliver, kan vi ikke vide noget om.

Facebook
Twitter