Coronarestriktionerne forsvinder snart helt: 'Er du ikke vaccineret, bliver det værre, end det var før'

Nu får epidemien i højere grad frie tøjler, og det betyder større smitterisiko, advarer professor.

Snart åbner nattelivet helt uden restriktioner. Her en lukket Jomfru Ane Gade. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

I mandags løftede regeringen pegefingeren og formanede alle om at lade sig vaccinere, fordi der stadig er for mange borgere, der har undgået de to prik i skulderen.

- Vi har brug for at komme 240.000 flere personer ind i vores vaccinationsprogram, så kom og hjælp dig selv og samfundet med at holde Danmark åbent, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Men fra den 10. september åbner Danmark helt, uanset hvor mange der har ladet sig vaccinere.

Det meddelte regeringen i en pressemeddelelse i dag, hvor det lød, at coronavirus fra den dato ikke længere vil være at regne for en samfundskritisk sygdom, og at de sidste restriktioner af samme årsag bortfalder.

Spørgsmålet er så, hvad det kommer til at betyde for vaccinetilslutningen, når man igen kan leve livet helt uden begrænsninger, uanset om man er vaccineret eller ej.

Umiddelbart ikke det helt store, forudser professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet.

Han står i spidsen for Hope-projektet, der nøje har studeret danskernes adfærd under pandemien.

- Man kunne tro, at det vil betyde, at de resterende grupper oplever en mindre motivation for at lade sig vaccinere, for det er et signal om, at vi ikke længere står i en samfundskritisk situation.

- Alligevel er jeg ikke sikker på, at effekten bliver så stor, og det er, fordi vi vurderer, at de manglende grupper i højere grad har fokus på deres egen sundhed. Det er en personlig cost-benefit-analyse af, hvad smitten betyder for den enkelte, siger han.

Hope-projektet viser, at den gennemsnitlige vaccinerede borger har ladet sig vaccinere for samfundets skyld, mere end det har handlet om en personlig bekymring.

- De grupper, vi mangler, har ikke i helt samme grad samme samfundsmæssige fokus, og derfor betyder den her melding heller ikke så meget for dem. Det er ikke det primære i deres vurdering, forklarer han.

Pandemi uden tænder

Selvom der er sket et drastisk fald, og antallet af første stik med vaccinen nu ligger mellem 4.000 og 6.000 dagligt, så giver det god mening at nedgradere coronavirussets status og åbne samfundet helt, mener Lone Simonsen.

Hun er professor i epidemiologi og pandemiforskning på Roskilde Universitet og har siddet med i den uafhængige referencegruppe, som regeringen har rådført sig med.

- Fra et sundhedsmæssigt synspunkt er det meget rimeligt, for vi har fået trukket tænderne ud på den her pandemi ved at vaccinere alle dem, der var i risiko for indlæggelser og dødsfald, siger hun.

Hun advarer de ikke-vaccinerede mod at tro, at med alle problemer fordufter sammen med de sidste coronarestriktioner den 10. september.

- Er du ikke vaccineret, bliver det værre, end det var før, fordi epidemien kommer til at køre i et højere gear end tidligere, og vi har en lavere grad af kontrol for smitte.

- Og det vil sige, at er man ikke vaccineret, er ens personlige risiko derfor højere end tidligere, siger Lone Simonsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke på mandagens pressemøde, hvor han fortalte om coronavirussets nye karakter.

Klar til nye restriktioner

For at en sygdom kan kategoriseres som samfundskritisk, skal den blandt andet være til fare for væsentlige funktioner i samfundet - eksempelvis sundhedsvæsnet - og det er det, politikerne vurderer, at covid-19 ikke længere er i Danmark.

Og det må man ikke forveksle med, at virusset ikke længere udgør en trussel, siger Lone Simonsen.

- Jeg tror måske, folk kan misforstå det her og tro, at den ikke længere udgør en trussel for en uvaccineret person. Men sagen er jo, at den er lige så voldsom og dødelig, som den hele tiden har været for en ikke-vaccineret person, der møder den, siger hun og understreger, at samfundsrisikoen samlet set er mindre nu, fordi så mange er vaccineret.

På Aarhus Universitet har Michael Bang Petersen og hans kolleger efterhånden fået indsamlet store mængder data om danskernes adfærd i en coronatid.

Og skulle det ske, at der igen skal indføres restriktioner, tegner data et billede af, at borgerne vil tage imod dem om ikke med åbne arme så i hvert fald med en høj grad af accept.

- Min vurdering er, at så er vi formentlig klar til at reagere igen og også som befolkning at bakke op om de tiltag, der kommer, lyder forudsigelsen.

FacebookTwitter