Coronasmittede skal selv opspore kontakter: 'Vi skal undgå skjulte smittekæder'

Pårørende og tætte kontakter til smittede vil blive tilbudt flere coronatest.

(Arkivfoto) Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) varsler, at flere danskere uden symptomer vil blive testet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Myndighederne varsler som en del af den nye test-strategi i kampen mod corona, at danskerne i højere grad selv skal være med til at opklare, hvem der kan være smittet.

Fremover vil langt flere danskere, der ikke udviser symptomer, men som har haft tæt kontakt til smittede, således blive testet.

Og borgere, der er testet positive for coronavirus, skal selv hjælpe myndighederne med at opspore tætte kontakter og andre, som de eventuelt kan have smittet.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er simpelthen en forudsætning for vores arbejde med at genåbne samfundet, at vi får sat ind og får brudt smittekæderne. Det handler om at få fundet ud af, hvem man har været i kontakt med, siger han til DR.

De personer, som den smittede har haft kontakt med, vil derefter blive tilbudt coronatest henholdsvis fire, seks og otte dage efter mødet, hvor smitten kan være overført.

Familie, bofæller og klassekammerater

Sundhedsministeren erkender, at det kan være svært for den enkelte smittede selv at føre regnskab med alle, man har krydset på sin vej.

- Men det er for eksempel vores familier og dem, vi bor tæt sammen med. Det er helt åbenlyst, at det er tætte kontakter. Ligesom tætte kollegaer, klassekammerater og andre folk, som man er på mindre end to meters afstand af i længere tid, siger Magnus Heunicke.

Han understreger, at det derfor er vigtigt, at folk fortsat overholder reglen om mindst to meters afstand, når man ude i samfundet.

Strategi rulles ud gradvist

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm kalder det over for Jyllands-Posten et "kæmpestort skift" i den danske teststrategi.

Ifølge sundhedsministeren vil den nye teststrategi bliver rullet ud over de næste uger. De mange prøver skal blandt andet tages i de hvide testtelte, som er blevet opført flere steder i landet.

- Grunden til, at vi kan gøre det her nu, er, at vi har fået epidemien under kontrol, banket smittetrykket så langt ned i vores samfund, og samtidigt fået vores testkapacitet forøget i en tilstrækkelig grad, siger han.

Et rekordstort antal danskere, 13.000, er det seneste døgn blevet testet. Heraf er 157 testet positive for coronavirus.