Coronasmitten fortsat høj i Københavnsområdet: Partier efterlyser flere restriktioner

Det er på tide at se på, om man skal lukke barer og restauranter og sænke forsamlingsforbuddet i København, siger flere partier i Folketinget.

Partier efterlyser flere restriktioner der, hvor smitten er støst lige nu. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er tid til at stramme grebet om coronasmitten i hovedstadsområdet. Sådan lyder det i dag fra en række partier. De efterlyser flere lokale restriktioner for at komme de støt stigende smittekurver til livs.

Ifølge De Konservative er der rigeligt med tiltag, som man kan tage fat på.

- Vi har altså nogle steder, hvor det popper voldsomt op. Og der tror jeg da bestemt, at befolkningen har en forventning om, at man kommer med nogle yderligere restriktioner, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative.

Han peger blandt andet på, at man kan reducere forsamlingsforbuddet yderligere fra 10 personer til kun seks personer.

- Det kan også være, at man lukker restauranter og barer igen, indtil smitten kommer ned i acceptabelt niveau.

De nuværende restriktioner gælder landet over og er blandt andet, at man maksimalt må samles 10 personer, at barer og restauranter skal lukke senest klokken 22.00, og så skal vi bruge mundbind i det offentlige rum.

SF mener, at man bør se på de gode erfaringer fra Aarhus, hvor smitten var markant højere end i resten af landet i august.

- Det kan også blive nødvendigt, at man begynder at kigge ind i, at man måske skal lukke ungdomsuddannelser i en periode, for det er også meget unge mennesker, som bliver smittede og bringer smitten videre til andre, siger hun.

- Det virkede rigtig godt i Aarhus, så jeg vil ikke blive overrasket, hvis sundhedsmyndighederne pegede på det, som en mulighed.

Hos Dansk Folkeparti vil man sætte ind med flere test.

- Vi kan køre direkte hen til døren ved de sociale boligbyggerier, banke på døre og sige: ‘ Vi holder nedenfor, vil du ikke godt komme ned og blive testet, og så sikre, at vi isolerer dem, hvis det er, de er smittet, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti.

Albertslund beder om mere smitteopsporing

Albertslund Kommune ligger på top tre over kommuner med flest smittede per 100.000 indbyggere.

Her mener også borgmester Steen Christiansen (S), at der er behov for at gøre mere for at få smitten slået ned.

Han påpeger dog, at det er vanskeligt at indføre eksempelvis nedlukning af barer og restauranter i kommunen uden at gøre tilsvarende i København, hvor 14.000 borgere fra Albertslund hver dag pendler til og fra.

- Vestegnskommunerne er jo en integreret del af Hovedstadsområdet, og det giver ikke mening at indføre den slags restriktioner i en afgrænset del af hovedstadsområdet. Skal man den vej, må det gælde hele hovedstadsområdet.

Han håber, der kommer mere smitteopsporing i kommunen.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at man nu prioriterer at få gang i smitteopsporingen. Så derfor vil jeg opfordre sundhedsministeren til, at når man nu opprioriterer smitteopsporingen i den kommende tid, at man så gør det på den københavnske vestegn.

Minister vil ikke tøve

Regering har ikke ønsket at stille op til interview i dag, men i går skrev sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) et opslag på sin Facebookside om netop smitteopsporing og den stigende smitte i Københavnsområdet.

- De længste sammenhængende smittekæder, vi har i de nyeste analyserede smittedata i Danmark, er nemlig målt i Københavnsområdet. Det viser, at vi ikke er gode nok til at få effektivt brudt de smittekæder, skriver han.

Lykkes det ikke, varsler sundhedsministeren nye tiltag.

- Vi kan se rundt omkring på den nordlige halvkugle, Europa og USA, hvor hurtigt det kan gå den forkerte vej, hvis smitten kommer ud af kontrol. Derfor vil vi heller ikke tøve med nye tiltag, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at det er nødvendigt, skriver Magnus Heunicke.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil ikke tøve med restriktioner i københavnsområdet, skriver han på Facebook lørdag. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Smitte i Vestjylland

Lørdag kom det også frem, at regeringen på mandag vil annoncere nye coronatiltag i Holstebro og Ringkjøbing-Skjern på den jyske vestkyst.

Dagbladet Holstebro-Struer er kommet i besiddelse af en mail fra sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor han skriver, at tiltagene i de syv nordjyske minkkommuner bør udvides til Holstebro og Ringkøbing-Skjern som følge af minksmitte.

- Tiltagene vil primært være en øget testindsats, sekventering, smitteopsporing mv., lyder det i mailen ifølge avisen.

Sundhedsministeriet bekræfter det over for DR Nyheder.

Facebook
Twitter