Coronasmitten stiger flere steder i udlandet, men eksperter spår flad smittekurve de kommende måneder

Der er ingen grund til at frygte et nyt, stort udbrud i Danmark hen over sommeren, vurderer eksperter.

To eksperter forudser ikke nogen stor smittebølge over sommeren (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Coronaen buldrer af sted i flere lande rundt om i verden.

I USA har alarmerende høje smittetal netop fået sundhedsmyndighederne til at opforde befolkningen i store dele af landet til at bære mundbind indendørs på offentlige områder. På det asiatiske kontinent har Nordkorea samtidig registreret landets første officielle smitteudbrud, der angiveligt er rullet ind over landet i rekordfart den seneste uges tid.

Til gengæld rasler antallet af smittede ned i Danmark.

Det skyldes både det omfattende danske vaccinationsprogram - og at immunforsvaret hos den danske befolkning er blevet hærdet, efter en række forskellige coronavarianter har været i omløb herhjemme.

Sådan lyder det fra to eksperter, der vurderer, at coronasmitten ikke i noget særligt omfang vil påvirke de danske sommermåneder.

- Helt overordnet set har vi, som alle ved, været igennem en stor smittebølge med de forskellige varianter af omikron fra december til marts måned, hvor vi ser halen af det nu, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Der er ikke udsigt til, at ensretningen rundt om søerne i København bliver indført igen, som da coronapandemien var på sit højeste (arkivfoto). (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

- Det har opbygget en stor immunitet i befolkningen over for omikron. Derfor får vi på den korte bane ikke nogle problemer med omikron. Det, som for mig at se giver mening, er i stedet at fokusere på, hvordan vi kommer bedst igennem vinteren.

Lande kan ikke sammenlignes

I USA kan myndighederne i de her uger berette om en støt stigende smittekurve, både hvad angår infektioner og indlæggelser. Det er især omikronvarianten BA2, der driver smitten. Den variant, der som bekendt ramte Danmark henover vinteren.

Ifølge Jens Lundgren giver det derfor ikke nogen mening at sammenligne smitteudviklingen i andre lande med den danske. Dertil er både sundhedssystemer, pandemiens udvikling og vaccinestatus alt for forskellige på tværs af landegrænser.

Et coronateststed i New York. New Yorks covid-alarmberedskab er blevet opgraderet fra "medium" til et "højt" alarmniveau i alle bydele efter en stigning i antallet af tilfælde. (Foto: SPENCER PLATT © Ritzau Scanpix)

Vil man spå om smitteudviklingen i Danmark, er ét spørgsmål til gengæld helt centralt, forklarer han: Hvor længe befolkningens immunitet varer.

- Vi har haft en massiv vaccinationskampagne og en naturlig infektionsbølge med omikron. Derfor er det ikke kun et spørgsmål om, hvor længe boosterstikket varer, men også hvor længe det varer i kombination med infektion hos dem, der allerede har været smittet. Altså det, vi kalder hybridimmunitet, siger han og forklarer, at det endnu er for tidligt at konkludere, hvad den samlede effekt er.

Nye omikronvarinater i omløb

Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, mener også, at danskerne kan regne med et par milde sommermåneder.

- Vores umiddelbare forventning er jo, at corona smitter mindre om sommeren end om vinteren, forklarer han.

- Vi har rigtig meget immunitet, dels på grund af vacciner og dels fra den store omikronepidemi, vi havde i den sene vinter og det tidlige forår. Det betyder, at vi i udgangspunktet står ret stærkt, hvis der kommer en epidemi henover sommeren.

Han forklarer, at foreløbige studier tyder på, at immuniteten fra covidvaccinerne varer i fem til seks måneder. Derfor vil det give god mening at tilbyde et boosterstik igen til august eller september, vurderer han.

Ikke mindst set i lyset af at to nye omikronvarianter er opstået i Sydafrika og allerede har spredt sig til Europa, hvor de især i Portugal er på fremmarch, forklarer han.

- Der er to nye omikronvarianter på vej, nemlig BA4 og BA5, der lidt ligner BA2, men som har nogle ekstra variationer. Antallet af smittede med de nye varianter er lige nu på et lavt niveau i Danmark, men man kan se, at det stiger.

Baseret på en ny rapport fra Det Europæiske Center for Sygdomskontrol, ECDC, ser det ifølge Viggo Andreasen ud til, at de nye varianter er mere smitsomme end deres forgængere. Men det tegner ikke til, at man bliver mere alvorligt syg.

- Og så ser det ud til, at immuniteten fra tidligere infektioner ikke beskytter så godt mod BA4 og BA5. Til gengæld ser det ud som om, der er en del beskyttelse at hente i vaccinerne, siger han.