Coronasmitten stikker af i København og skræmmer overborgmester

Dele af de nye restriktioner i København minder professor om Monty Python.

De nye restriktioner gælder foreløbig til og med 2. januar. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

For to dage siden præsenterede regeringen og myndighederne en række nye tiltag, der skal forsøge at få bremset den acceleration, som coronavirusset er på i hovedstadsområdet.

Unge opfordres til at blive testet, undervisning skal helst foregå digitalt, og så skærpes nogle af pladskravene i storcentre og butikker.

Alt dette - og mere til - indføres fra den 7. december. Faktisk gjaldt testopfordringen til unge mellem 15 og 25 år allerede fra i tirsdags. Og det er der god grund til, for også de sidste dage har smittetallene været høje i den østlige del af Danmark.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut har de pågældende 17 kommuner i hovedstadsområdet registereret 767 nye smittede, hvilket med afstand er det højeste under epidemien.

Kigger man alene på Københavns Kommune blev der registeret 397 nye smittede i tirsdags. Dagen før var tallet 286.

Ekspert: Lugter af Monty Python

Spørgsmålet er så, om man skal stole på, at de nye restriktioner er tilstrækkelige og vil være med til at holde smitteniveauet nede inden jul?

Eller skal der strammes endnu mere?

Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, mener ikke, at man kan gøre mere nu, uden at der bliver tale om en reel nedlukning. Derfor nærmer nogle af de nye tiltag sig det "halvkomiske".

Her henviser han til, at Københavns Kommune har besluttet at ensrette Strøget.

- Der er efterhånden ikke langt til noget fra en Monty Python-film.

- På sin vis kan man spørge, om der er behov for nye restriktioner nu, hvor sundhedssystemet er blevet bedre til at holde styr på sygdommen. Men omvendt begynder vi at se, at antallet af indlagte er på et niveau, som påvirker andre dele af sundhedssystemet, siger han.

I den seneste uge gentager billedet sig af, at det er de unge, der driver smitten frem, men ifølge Søren Riis Paludan vil det ikke nytte det store at indføre nye restriktioner for den gruppe.

Han mener, at der i forvejen er masser af restriktioner, som vil kunne få en effekt, hvis alle lever op til dem.

- Jeg tror faktisk, at man har strammet skruen så meget, som man kan. Jeg ved ikke, om der er uudnyttet potentiale i, at der bliver levet op til det, der prædikes. Problemet er nok, at folk ikke gør det, de skal gøre. Alle er jo vildt coronatrætte, siger han.

Overborgmester: 'Det er alvorligt det her'

På rådhuset i København sidder overborgmester Lars Weiss (S) og får dybe panderynker af at kigge på tallene.

- Vi vidste, at der ville komme en anden bølge. Men det er skræmmende, at den er så voldsom, som den er, siger han.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, har foreslået, at de ældste klasser i grundskolerne samt alle gymnasieelever sendes hjem, indtil vi er på den anden side af nytår.

Det spørgsmål har Lars Weiss ikke en holdning til.

- Jeg har ingen forudsætninger for at vurdere, hvad der er de rigtige skruer at dreje på. Der læner vi os 100 procent op ad sundhedsmyndighederne, lyder det fra overborgmesteren.

De nye tiltag gælder foreløbigt til og med den 2. januar.

Foruden København gælder det kommunerne i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter