Coronasygen kan ramme Danmark skævt: Se, hvor de særligt sårbare bor

Lokalt kan sundhedsvæsenet blive særligt hårdt ramt, for i nogle egne bor ekstra mange af de sårbare af os.

Illustration: Signe Heiredal (DR)

I denne uge får Guldborgsund Kommune 30 hospitalssenge leveret.

Hvis hospitalerne får mange coronasmittede, der bliver indlagt med Covid-19, er kommunen dermed klar til at tage sig af nogle af de øvrige hospitalspatienter, som der ikke længere er plads til.

Samtidig kan de studerende på SOSU-skolen i kommunens største by, Nykøbing Falster, hjælpe til med at passe patienter.

I Guldborgsund er de klar over, at der bor mange sårbare borgere i kommunen og er gået i højeste alarmberedskab.

- Det er nærmest at betegne som en krigslignende tilstand, hvor vi har et kommandocenter på rådhuset, siger John Brædder, Guldborgsunds borgmester (Guldborgsundlisten).

Det samme gør sig gældende på Lolland. Her er kommunen ved at oprette 16 ekstra sengepladser til folk, som er for syge til at være i eget hjem, men ikke kan være på hospitalet.

- Vi håber ikke, at sengene skal bruges. Vi er fuldt ud klar over, at vi har mange sårbare i kommunen. Vi fortæller alle, at de skal beskytte sig selv og holde sig til deres eget hjem, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Mange sårbare danskere i yderområderne

Der er god grund til, at Lolland og Guldborgsund forbereder sig grundigt.

For der bor særligt mange sårbare for sygdommen i yderkommunerne, hvor mange ældre har rundet 80 år.

Samtidig har folk i vandkantsdanmark generelt et dårligere helbred at stå imod med.

Næsten hver femte af alle voksne på Lolland, i Odsherred og på Langeland har et fysisk dårligt helbred, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil.

- Man kan frygte et uheldigt sammenfald, hvor yderkommuner bliver voldsomt pressede, siger Finn Breinholt Larsen, programleder og seniorforsker på Defactum i Region Midtjylland, som laver store undersøgelser af danskernes sundhed.

I områder med mange sårbare kan ambulancerne få mere travlt med at køre folk til hospitalet. Men de fleste syge har ikke behov for at blive indlagt og vil være hjemme. Her kan de få behov for kommunernes hjælp, siger han.

I yderområderne bor der også oftere bor folk, der har flere sygdomme på én gang som for eksempel hjertesygdomme, KOL, diabetes eller lungesygdomme, fortæller Anne Frølich, der er professor og centerleder for Center for Multisygdom og Kronisk Sygdom på Slagelse sygehus i Region Sjælland.

- De multisyge risikerer at blive mere alvorligt syge af corona, fordi kroppen allerede kæmper med en anden sygdom, der belaster kroppen, siger hun.

Mens yderområderne har særligt mange sårbare, så er danskerne generelt yngre og markant mere raske omkring hovedstaden og de store byer som Aarhus.

Børn og voksne med godt helbred vil typisk blive mildt syge af Covid-19 og få symptomer som ondt i halsen, smerter i muskler, forkølelse og let feber.

Folk holder mere afstand på landet

Selvom de, der er sårbare overfor coronasygdommen, hovedsageligt bor i bestemte dele af landet, er det langt fra sikkert, hvilke egne der bliver ramt hårdest.

Smitten har indtil videre især spredt sig omkring hovedstaden og Aarhus. Det kan hænge sammen med, at flere i byerne har været på skiferie og andre rejser.

Samtidig bor folk tættere i byerne, så coronavirusset kan smitte lettere her, forklarer seniorforsker Finn Breinholt Larsen.

- På Frederiksberg er det svært at handle i Netto uden at møde mennesker. I Brugsen på Fanø er det ikke så stort problem, siger han.

Sygehusansatte kan blive flyttet rundt

Region Sjælland, der har en høj andel af ældre og syge borgere, har forberedt sig, hvis coronasmitten spreder sig fra byerne til landet.

De sjællandske hospitaler har ligesom andre hospitaler etableret ekstra senge- og isolationspladser, fortæller Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør for universitetshospitalerne i Roskilde og Køge.

- Vi kan komme i en situation, hvor Region Sjælland bliver særligt hårdt ramt og får brug for apparaturer og personale fra andre regioner, men det omvendte kan også blive tilfældet, siger Jesper Gyllenborg.

I dag er

sundhedspersonale
ansat i en bestemt
region
, men det kan komme på tale at flytte personalegrupper rundt i landet, for coronaudbrud kan ramme i klynger og meget lokalt, forklarer Jesper Gyllenborg og fortæller, at regioner og kommuner allerede arbejder tæt sammen i kampen mod sygdommen.

- Vi føler os trygge ved det samarbejde, der er etableret. Vi står sammen om at løse opgaven i fællesskab.

Hvis læger og sygeplejersker skal arbejde i en anden

region
, end de er ansat, så vil det kræve, at overenskomsten bliver bøjet.

Skulle det blive nødvendigt, er

fagforeningen
for overlæger, Overlægeforeningen, åben for at finde en pragmatisk løsning.