Coronatest til døren: Fra i dag kan ældre i Hjørring Kommune blive testet derhjemme

20 biler skal køre rundt til hjemmeboende ældre i Hjørring Kommune for at teste for coronavirus.

Hjemmeboende ældre i Hjørring Kommune behøver fra i dag ikke bevæge sig ud af døren for at finde et testcenter, når de skal testes for coronavirus.

Hjørring Kommune har nemlig indgået et samarbejde med Region Nordjylland, der sender 20 biler rundt i kommunen med testpersonale, så op mod 3.000 hjemmeboende ældre kan blive testet i deres eget hjem.

- De ældres mobilitet er ikke som alle andres, og derfor er det helt naturligt, at vi kører ud og tester dem derhjemme. De er også mere trygge i deres eget hjem, kontra i et stort testtelt, siger Malene Møller Nielsen, der er chef for sundhedsplanlægningen i Region Nordjylland.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har rådet Hjørring Kommune til at teste kommunens ældre i deres eget hjem.

Anbefalingen kommer, efter at plejecenteret Vendelbocentret i byen Sindal er blevet ramt af coronavirus. Ifølge de senest opgjorte tal er én beboer på Vendelbocentret, der var testet positiv for coronavirus, død, mens 29 medarbejdere er hjemsendt, og 15 beboere er smittet.

Desuden har der også været smittetilfælde på tre skoler i kommunen, samt på en minkfarm, hvor op mod 11.000 mink er blevet aflivet. Statens Serum Instituttet har konstateret, at både mink og mennesker på Vendelbocentret er smittede med den samme type af coronavirus.

Tage imod testtilbuddet

Udbruddet af coronavirus har fået Hjørring Kommune til at søsætte en større testindsats. Indtil i dag har syge og ældre, der bor hjemme og modtager hjælp fra kommunen, dog ikke været omfattet af testindsatsen.

Her er de steder i Hjørring, hvor der foreløbig er konstateret coronasmittede:

Formanden for Ældresagen i Hjørring Kommune, John Kirstein, råder de ældre til at tage imod tilbuddet om at blive testet:

- De ældre skal tage imod den test, der kommer. Det skal de gøre af hensyn til deres egen tryghed, men også deres pårørendes tryghed. Det giver en tryghed at vide, at de er blevet testet og forhåbentlig fået et prøvesvar, der viser, at de ikke har coronavirus, siger John Kirstein og kommer med en opfordring:

- Hvis der pludselig står en person i hvid heldragt uden for døren, er jeg ikke sikker på, at de ældre åbner døren, hvis ikke kommunen har brugt hjemmeplejen til at få fortalt, at der vil komme testpersonale hjem til dem.

Coronatestene af de ældre bliver foretaget af medicinstuderende.

En af de medicinstuderende, der skal teste ældre borgere i Hjørring Kommune, er Fredderick Kjeldtoft fra Aalborg Universitetshospital. Han glæder sig til opgaven og lægger særlig vægt på, at borgerne skal føle sig trygge, når han kommer ud og udfører coronatests.

- Vi har ikke har vores udstyr på, når vi banker på, men præsenterer os i vores almindelige tøj og med navneskilt, og så bliver det noget med stille og roligt at sige; hej, mit navn er Fredderick, og jeg er medicinstuderende.

Fredderick Kjeldtoft gør en dyd ud af, at de ældre borgere skal føle sig trygge, når han kommer ud til dem for at udføre test.

Først hvis borgeren indvilger i at blive testet, tager Fredderick Kjeldtoft sin blå heldragt og det resterende coronaudstyr på.

Facebook
Twitter