Coronavaccine rykker et skridt tættere: 'Vi har travlt, men vi må ikke skynde os for meget'

Et forsigtigt bud er, at de første danskere måske kan få en vaccine i første kvartal næste år.

Selskabet Pfizer, der har udviklet en effektiv vaccine, har så sent som i dag søgt om nødgodkendelse i USA. (Arkivfoto) (Foto: Joel Saget © Scanpix)

Vi venter allesammen på den: en vaccine mod coronavirus.

Og den er efter alt at dømme rykket et skridt nærmere vores overarme.

For ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, kan de første vacciner være klar i EU i anden halvdel af december - hvis alt går efter planen.

Derefter skal de godkendes af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur).

- Ifølge EMA kan det gå stærkt med vaccinerne fra Moderna og BioNTech/Pfizer. Men kun hvis det forløber uden problemer, lød det i aftes fra von der Leyen.

Herhjemme er det Lægemiddelstyrelsen, der skal godkende og kontrollere lægemidler på det danske marked. I dette tilfælde er det dog nok med en godkendelse fra EMA, fortæller direktør Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen.

- Sådan en godkendelseproces er ikke en proforma-opgave. Rigtig mange dygtige folk sidder og kigger på data fra de her to vacciner. Og så skal vi være helt forvisset om, at de er sikre nok at anvende, at de virker ordentligt, og at der er styr på kvaliteten af dem. Der er rigtig meget, der skal falde i hak.

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula Von der Leyen, kom med sine udtalelser i går. (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW © Scanpix)

Men, siger Thomas Senderovitz, der er lys for enden af tunnelen:

- Hvis alt går vel og der ingen problemer er - og det skulle så være første gang i verdenshistorien, at det skete - så er det klart, at første kvartal er realistisk. Men om det bliver januar, februar eller marts, hvor de første får et prik i skulderen, er for tidligt at sige.

- Vi har travlt, men vi må ikke skynde os for meget, understreger han.

Qvortrup: Vaccine kræver en plan

Når vaccinen en skønne dag er blevet godkendt hos alle relevante myndigheder, bliver det op til de enkelte lande at beslutte, hvordan de skal distribures, herunder, hvem der skal have sprøjten først.

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, som skal stå for den opgave.

Den plan er endnu ikke blevet lagt frem, men er under udarbejdelse. Men DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, tør godt spå, hvem der bliver vaccineret først.

- Mest stor sandsynlighed bliver det de cirka 600.000 med kroniske sygdomme, de 200.000 ansatte i sundhedsvæsnet og måske de 800.000 danskere over 70 år, siger han.

Han tilføjer, at det kan gå hurtigt med at lave planen for Sundhedsstyrelsen, så snart en vaccine er klar.

- Man mangler at vide, hvad det er for en vaccine, der bliver godkendt som den første. For hvis det er en vaccine, der især er effektiv hos de yngre, så skal man jo ikke begynde med at vaccine de ældre, siger han.

Danmark er skrevet på listen

Tidligere på ugen oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke, at Danmark har sikret sig to millioner coronavacciner fra Pfizer, hvis vaccinen bliver godkendt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har meddelte, at Danmark har tiltrådt aftale om vaccine. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- I sidste uge indgik EU endnu en forhåndsaftale om indkøb af vacciner. Denne gang med Pfizer. Danmark har nu besluttet at tiltræde aftalen, der sikrer vaccination af cirka 2 millioner personer, hvis vaccinen er sikker og effektiv og godkendes af myndighederne, lød det.

Pfizer har tidligere oplyst, at man forventer at give de første vacciner til amerikanere inden nytår. Selskabet hævder, at deres coronavaccine viser en effektivitet på 95 procent

Pfizer har så sent som i dag søgt om nødgodkendelse i USA.

Facebook
Twitter