Coronavinteren er tilbage: Fuldskæg og mundbind kan være 'pænt irriterende'

I dag trådte nye regler i kraft, så mundbind og coronapas skulle findes frem mange steder i morges.

Selvom de fleste hellere var foruden mundbind, så er der forståelse for de nye regler. (© Montage DR Grafik)

Hvis du skulle have overskud til at give sidemanden i bussen et smil med på vejen, skal det være med øjnene.

I dag trådte en række nye restriktioner nemlig i kraft, som betyder, at man blandt andet skal vænne sig til igen at have mundbind på i den offentlige trafik.

Det generer dog ikke Poul Nielsen, der er it-konsulent og ventede på S-toget på Nørreport Station i København.

Poul Nielsen var en af de pendlere, der havde fundet mundbindet frem igen i morges.

- Det er okay. Vi har jo været vant til det før, så hvis det er det, der skal til, så må vi jo gøre det.

Synes du, det er mere trygt at tage toget med mundbind på?

- Ikke for mig, men jeg håber da, det hjælper andre. Jeg er vaccineret, så jeg tænker ikke, at det hjælper mig selv, men hvis det kan bremse smitten for andre, så må det være sådan, siger han.

Han medgiver dog, at kombinationen af fuldskæg og mundbind kan være 'pænt irriterende'.

'Det er pisseirriterende'

Anja Leisten har haft mundbindet liggende i lommen i lang tid.

Anja Leisten, der er social- og sundhedshjælper, havde heller ikke noget problem med at finde mundbindet frem, da hun skulle med toget i morges.

- Det synes jeg er helt i orden. Vi skal jo passe på hinanden, og jeg har i forvejen haft mundbindet i lommen, til hvis der har været rigtig mange mennesker i toget, siger hun.

Men Sarah Degn, der er møbelpolstrer og på vej på arbejde i Hillerød, har dog lidt sværere ved se meningen med de nye restriktioner.

- Det er pisseirriterende. Jeg havde glemt det, så jeg skulle lige forbi for at købe nogle her tidligt om morgenen, siger hun.

- Det giver måske meget god mening, hvis der er proppet i toget, men lige nu er der ikke skidemange i togene, så jeg synes, det er sådan lidt ligegyldigt.

Sarah Degn havde glemt de nye restriktioner og måtte ud og købe mundbind tidligt i morges.

Ifølge Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB, går det godt med at huske mundbindene her til morgen.

- Langt de fleste har mundbind på i den kollektive trafik og på stationer og perroner, som de skal, siger han.

- Der er nogle få stykker, der skal have en påmindelse om mundbindet, eller som af forskellige årsager er fritaget.

Man behøver for eksempel ikke at have mundbind på, hvis man er barn under 12 år, er i gang med at spise eller drikke, eller af helbredsmæssige årsager er fritaget.

Men ifølge Tony Bispeskov kan man trygt fortsætte med at tage den kollektive trafik på trods af mundbind og stigende smitte.

- Vi henstiller til, at man retter ind efter de regler og anbefalinger, der er, og så skal det nok gå, siger han.

Kø til gymnasiet

Det er dog ikke kun i den offentlige transport, at der træder nye regler i kraft i dag. Studerende på alle uddannelsesinstitutioner skal nu vise gyldigt coronapas.

Derfor stod rektoren på Aalborghus Gymnasium klar i døren i morges for at tjekke coronapas.

- Mens jeg har stået der, har vi kun afvist en. Nogle døjer med at finde coronapas, fordi de ikke har vist det i lang tid. Den ene var ikke vaccineret, og PCR-testen var fire dage gammel, så vi var nødt til at sende hende hjem igen, siger rektor Torben Poulsen.

Langt de fleste elever på Aalborghus Gymnasium havde coronapas klar, da de mødte til time i morges. Men de nye regler skabte alligevel lidt kø. (© DR)

Det er ikke et krav, at der skal tjekkes coronapas, før elever og lærere må komme ind på uddannelsesinstitutionerne.

Men det har man valgt at gøre på Aalborghus Gymnasium i denne uge, så man får et overblik over, hvor mange der har styr på coronapasset. Ifølge Torben Poulsen er langt størstedelen af eleverne dog enten vaccineret, eller også har de været smittede.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at kræve så meget. Efter denne uge regner vi med at lave stikprøver i klasserne.

Rektor Torben Poulsen var med til at tjekke coronapas i morges. (© DR)

Bedre end hjemmeundervisning

Og de elever vi talte med i morges, havde da heller ikke noget imod at finde mobilen frem med coronapas-appen på.

- Det fint nok. Det har ikke den store påvirkning på min dag, for jeg er vaccineret. Så det er jo bare at åbne appen, siger Johannes Arnth Tørresø, der går i 1.g.

Han vil i hvert fald hellere vise coronapas, end at skulle sidde hjemme foran computeren for at få undervisning.

- Det tror jeg, de fleste hellere vil, siger han.

Johannes Arnth Tørresø går i 1.g på Aalborghus Gymnasium. (© undefined)

Og det giver Monica Søndergaard Nielsen, der er på sidste år af sin HF ham ret i.

- Jeg vil hellere i skole, og at alle har coronapas, end at man skal være derhjemme. Man lærer ikke så meget, når man er derhjemme, siger hun.

Og de nye regler betyder også, at hun føler, at det en smule mere sikkert at tage i skole.

- Det er rart, at alle enten er vaccineret eller testet for nyligt. Det er dejligt, at man ved, der er sikkert at være på skolen, siger hun.

Monica Søndergaard Nielsen er i gang med sit andet år af HF på Aalborghus Gymnasium. (© DR)

Afvist ved uddannesesstedet

Også på Professionshøjskolen Absalons afdelinger i Slagelse, Næstved og Nykøbing Falster er der fra morgenstunden blevet tjekket coronapas hos både studerende og ansatte.

Trille Nissen er 20 år og studerer på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse. Hun blev afvist ved døren til sit uddannelsessted i morges, fordi hun ikke har et gyldigt coronapas.

- Jeg tjekkede tider til PCR-test i søndags, og der kunne jeg først få en tid i dag klokken 12, og en kviktest kunne jeg få klokken 8. Men jeg skal jo møde i skole klokken 8.15, så det kan jeg ikke nå.

Trille Nissen er ikke vaccineret, fordi hun er nevøs for bivirkningerne.

Trille Nissen måtte stå i kø i en time ved kviktestcenteret i Slagelse for at kunne komme i skole her til morgen. (Foto: © Anders Bøgelund Friis)

- Jeg synes, det er lidt åndsvagt, at jeg læser på en uddannelse, jeg ikke har adgang til, siger hun.

Hun har i dag stået i kø i en time for at blive testet, så hun kan komme til undervisning.

- Det kommer til at tage meget tid for mig, at jeg skal stå og vente på at blive testet hver anden dag. Det synes jeg er lidt spild af tid og ressourcer.

Selvom de helst var fri for coronatiltaget, så er det et vigtigt værktøj for at holde skolen åben, mener Ole Worregård, der er tovholder på coronaindsatsen på Professionshøjskolen Absalon.

- Vi gør det her, fordi vi skal. Det er vigtigt, at vi kan holde smitten nede og holde undervisningen i gang, siger han.

Masser af mundbind

Hos Coop var man forbedt på de nye krav, så der er masser af mundbind ude i butikkerne.

Det fortæller Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop.

- Vi har masser af mundbind. Vi har over ti millioner mundbind på lager, der er kørt ud til butikkerne. Så der burde være nok til alle.

Han frygter ikke, at man igen skal til at huske kunderne på, at de skal have mundbind på, når de træder ind i butikkerne.

- I de fleste tilfælde så vejleder man. Når vi siger til langt de fleste kunder, at de lige skal have mundbind på, så siger de, "nåh ja, det er rigtigt", og så går de ud i bilen og henter det eller køber et i kiosken, siger Lars Aarup.

En ting man skal vænne sig til som kunde, er dog, at der kan sidde en ekspedient uden mundbind i kasse 3, mens der kan sidde en med mundbind i kasse 4.

- Det er frivilligt, om man vil vise coronapas eller bære mundbind. I butikkerne vil man kunne se medarbejdere med mundbind og nogle uden mundbind, fordi de har vist coronapas.