Coronavirus gør danske julemænd arbejdsløse: 'Det er virkelig en trist jul'

Forsamlingsforbuddet betyder, at det er svært for danske julemænd at holde gang i forretningen.

Julen bliver anderledes i år - også for julemændene. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Mange julemænd går i disse dage rundt uden gaver i sækken og børn at hilse på, og ifølge foreningerne Dansk Julemands Laug og Danske Julemænd har næsten to ud af tre registrerede julemænd og nissekoner nemlig intet at lave i år på grund af coronakrisen.

En af dem er 48-årige Erik Hansen fra Grindsted, som har været julemand i næsten 20 år. Men i år er kalenderen helt tom.

- Som julemand ser den rigtig, rigtig juletrist ud. Min kalender er fuldstændig tom. Det er virkelig en trist jul, siger han.

I Aalborg Zoo har man taget konsekvensen og sat julemanden i en coronasikker plastboble, mens han hilser på børnene. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Erik Hansen og de andre julemænd plejer at bruge store dele af november og december på at optræde i storcentre, gågader og til juletræsarrangementer ved at klæde sig i rødt og slynge ho-ho-ho'er ud gennem det snehvide skæg.

- Jeg har det skidt med det, for der findes ikke noget bedre end at se en masse glade børn og høre nogle fantastiske juleønsker, siger Erik Hansen.

Forsamlingsforbuddet giver problemer

Julemand Kjeld Rye er formand for foreningen Danske Julemænd, der har cirka 40 medlemmer.

I juleperioden arbejder han selv som julemand i Frederikshavn, og han er en af de få, der stadig har noget at lave, da han er tilknyttet handelstandsforeningen i Frederikshavn.

Se her, hvordan julemanden gjorde børn glade i en en jordskælvsramt italiensk by i 2016:

Han peger på forsamlingsloftet som den store kæp i julehjulet, som medfører, at de fleste offentlige arrangementer bliver aflyst. Og når der så alligevel er arrangementer, der bliver til noget, er der en lang række ting, man skal tage højde for.

Blandt andet sørger Kjeld Rye for at blive coronatestet ugentligt.

- Det er svært for julemanden at være negativ, men det skal han jo helst være i det her tilfælde, siger Kjeld Rye og tilføjer, at der går lidt af julemagien i år, når man skal tænke restriktioner ind i det hele:

- Og så skal man tænke over det her med at holde afstand og sige på en god måde til børnene, at vi skal huske ikke at være for tæt på hinanden, siger han.

Sprøjten er nøglen

Hvordan fremtiden kommer til at se ud for de danske julemænd afhænger i høj grad af, hvornår en coronavaccine er blevet bredt ud til samfundet.

Og det ønske står højest på julemand Erik Hansens egen ønskeseddel.

- Som der ser ud lige nu, tror jeg kun, der er to eller tre juleshows i kalenderen til næste år, og det er ret atypisk. Jeg håber, at juleønsket om en vaccine bliver opfyldt, så vi kan få julestemingen tilbage, siger han.

Den anden forening, der organiserer danske julemænd, Dansk Julemands Laug, har omkring 150 medlemmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter