Coronavirus skader ikke gravide og deres fostre i 1. trimester

Ny dansk undersøgelse tyder på, at coronavirus ikke skader i 1. trimester, som andre sygdomme kan.

Tanja Haukelid Hoberg fik coronavirus, da hun var i 1. trimester. Nu er hun rask, og fosteret har ikke taget skade. (Foto: © Dennis Olsgaard)

Tanja Haukelid Hoborg var i første trimester og havde lige været til den første graviditetsscanning.

Til scanningen havde hun haft få symptomer på coronavirus, men det var ikke noget, hun tænkte videre over.

Tre dage senere bliver hun testet positiv for coronavirus.

- Min bekymring var, om barnet ville overleve inden i mig, og om jeg endte ud i en spontan abort. Det var også en bekymring, om fosteret kunne udvikle nogen sygdomme derinde, fortæller hun.

For Tanja Haukelid Hoborg der nu er 6,5 måned henne, havde det været en bekymring, siden hun blev konstateret smittet med coronavirus.

Ny viden om gravide i 1. trimester

Lige præcis den manglende viden på området var årsag til, at Henriette Svarrer Nielsen, professor i Gynækologi og Obstetrik på Hvidovre Hospital, tog skridtet til at lave en dansk undersøgelse.

Den skal netop finde ud af, hvad det betyder for de gravide og deres fostre, hvis de bliver smittet med coronavirus.

For der er flere sygdomme, som kan være farlige for gravide at få i første trimester, som eksempelvis sars og lussingesyge. Men det viser sig, at det ikke er tilfældet med coronavirus, fortæller Henriette Svarrer Nielsen, der står bag undersøgelsen fra Hvidovre Hospital.

Det er en glædelig nyhed for gravide Tanja Haukelid Hoborg.

- Det er dejligt at høre. Så ved man jo, at det har været ok. For man har været så uvidende om det, også selvom man har været til andre scanninger bagefter. Så det har jo stadig siddet i én. Nu har uvisheden været der så længe, så nu er det dejligt endeligt at få et svar, siger hun.

Der bakkes op om undersøgelsen

Hos Jordemoderforeningen er de glade for, at der er kommet nogle danske resultater på banen, som kan bakke op om lignende forskning fra udlandet.

- Det bekræfter grundlæggende det, som vi har fået rapporteret fra Kina og Italien, men nu har vi fået danske tal på det. Så det betyder da rigtig, rigtig meget, at det giver noget ro, siger Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen.

Men hun understreger samtidig, at der er få smittede gravide i undersøgelsen fra Hvidovre Hospital.

Og det fortæller Henriette Svarrer Nielsen, der står bag undersøgelsen, også:

- Vores allerstørste problem er, at vi har få positive. Det vil være den begrænsende faktor i alt, vi kommer til at sige her. Vi kan derfor ikke være fuldstændig stålfaste på vores konklusioner.

Samtidig har de smittede i undersøgelsen ikke været så alvorligt syge af coronavirus, at de har været indlagt.

Selvom tallene er få, er Tanja Haukelid Hoborg i hvert fald blevet mere beroliget nu.

- Jeg må sige, at jeg er mere rolig nu. Bekymringen havde jo stadig siddet i kroppen - om der er noget, dem, der scanner mig, overser. Det er rart at vide, at der ikke er noget at komme efter, fortæller hun.

Om en til to måneder vil forskerne også have data klar på, hvad det betyder for kvinder, der bliver smittet med coronavirus i andet og tredje trimester. Det fortæller Henriette Svarrer Nielsen.

Sundhedsstyrelsen vil tage undersøgelsen med, når de vurderer retningslinjerne for de gravide kvinder. De skriver i et svar til DR:

"Det er positivt med et større dansk studie på dette område, som vi dog endnu ikke har haft mulighed for at forholde os til. Vi har generelt en løbende dialog med Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik og Jordemoderforeningen om den viden, der kommer på området, og hvorledes vi vurderer den, og vil således også tage dette nye studie med i betragtning".