Konflikten må gå sin gang.
Så klar er beskeden fra finansminister Bjarne Corydon (S), der ikke vil diskutere, om regeringen bør gribe ind i konflikten mellem Danmarks Lærerforening og KL. En ny måling fra DR Nyheder viser ellers, at seks ud af ti lærere ønsker et regeringsindgreb så hurtigt som muligt, mens kun en femtedel ønsker, at regeringen blander sig uden om.
Men det entydige ønske fra lærerne ryster ikke Bjarne Corydon.
- Det er ikke det, der skal være udslagsgivende for, om vi skal have et regeringsindgreb eller ej. Vi har jo den danske arbejdsmarkedsmodel. Vi er i en konflikt, som giver en masse praktiske problemer for lærerne, for forældrene og for børnene. Men det er jo sådan, det fungerer i Danmark, og derfor skal konflikten køre.
Corydon: Det kalder ikke på et regeringsindgreb
Men bekymrer det dig, at så stort et flertal af lærerne ønsker et regeringsindgreb?
- Nej, for de er jo part i en konflikt, hvor der så også er en anden part, og vi er i konflikt med hinanden. Og det er den måde, man gør ting på i Danmark, når man ikke kan blive enige om et forhandlingsbord. Det kalder ikke på et regeringsindgreb. Det kalder på en forhandlingsløsning.
Men mange venter jo på, at der kommer et regeringsindgreb. Forældrene vil have det. Lærerne vil have det. Hvad er det, I venter på?
- Vi opfører os fuldstændig i overensstemmelse med den danske arbejdsmarkedsmodel. Når man har en konflikt, så er det ikke på sin plads, at man løbende fra dag til dag diskuterer et indgreb. Det er der naturligt medieinteresse for, og det er jo fair nok. Men jeg synes ikke, at det er i sin orden.
Corydon: Der være plads til, at man kan lade en konflikt løbe
Man har I ikke også et ansvar for, at eleverne får færdiggjort deres uddannelse på en ordentlig måde?
- Vi har jo et ansvar for, at der ikke er vitale samfundsmæssige interesser, som bliver sat over styr. Det er klart. Men det er ikke vores vurdering, at det er tilfældet endnu. Og inden for de rammer, der nu engang er, skal der være plads til, at man kan lade en konflikt løbe. Også selv om den giver anledning til nogle praktiske vanskeligheder, som jo selvfølgelig er et problem for en masse danskere.
Men venter I bare på at se, hvor møre lærerne kan gøres, indtil de til sidste accepterer KL's krav?
- Nej. Konflikten kører efter de spilleregler, der er ved den slags. Og derfor er det sådan set ikke relevant for diskussionen om et indgreb, hvilke meningsmålinger man laver om holdningerne hos den ene part i konflikten. Det eneste, det kan have en betydning for, er, om man ønsker at forhandle seriøst, og det håber jeg, at man vil.