Corydon kræver besparelser i kommunerne

98 kommuner skal næste år bruge halvanden milliard kroner mindre på administration end i 2010, kræver finansminister

Kommunerne skal på skrap slankekur, så de 98 borgmestre i 2013 bruger halvanden milliard kroner mindre på deres administration, end de gjorde i 2010.

Det kræver finansminister Bjarne Corydon (S) torsdag i Aarhus af 700 kommunalpolitikere og deres embedsmænd ved Kommunaløkonomisk Forum. Mødet står i spareknivens tegn.

Regeringen lægger kommunerne i økonomisk benlås med udsigt til et offentligt minus i år på 100 milliarder kroner. Regeringen skal sænke det offentlige underskud til tre procent af bruttonationalproduktet efter krav fra EU-Kommissionen, forklarer han.

- Vi skal have helt styr på økonomistyringen i den offentlige sektor, og regeringen vil indføre en budgetlov, der blandt andet indebærer udgiftslofter for kommunerne, siger Bjarne Corydon og fortsætter:

- Det er et nødvendigt skridt, der handler om at skabe tillid til dansk økonomi på de internationale markeder - ikke et anslag mod det kommunale selvstyre, siger finansministeren.

Kommunerne afviser regeringens budgetlov, som lægger lofter over udgifter i stat, regioner og kommuner, fastslår Horsens' S-borgmester, Jan Trøjborg, som er formand for Kommunernes Landsforening.

- Vi ved, at tankerne om en budgetlov ikke er død. Men vi har jo allerede de facto en budgetlov. Der er ikke brug for yderligere detailstyring. Se i stedet på de resultater, vi leverer, og tænk jer grundigt om, inden I indfører nye stramninger, siger Jan Trøjborg.

Finansministeren mener, at den upopulære budgetlov er helt nødvendig.

- Hvis vi vil styre Danmark gennem krisen, er det helt centralt, at vi kan styre udgiftsudviklingen i den offentlige sektor. Der er ikke nogen vej udenom, siger Bjarne Corydon om "blomsten, der ikke er groet i den kommunale baghave.