Croquis-tegning og korsang hjælper Mia tilbage fra stress og angst

Et ti uger langt kursus med kunst og kultur er en del af stressramte Mia Urbans behandling.

Det kan godt være svært at forestille sig, at croquis-tegning og korsang skulle kunne hjælpe mod stress. I hvert fald ikke i sådan et omfang, at det ligefrem skal gøres til et behandlingstilbud.

Ikke desto mindre er det sådan, man ser på det i Vordingborg kommune, hvor Mia Urban hører til. Kommunen er med i et forsøg, hvor man tilbyder borgere med stress, angst eller depression et ti uger langt kursus med kulturelt indhold.

Glemmer sin stress

Og det er Mia Urban virkelig glad for.

- Jeg ville ønske, at alle stressramte kunne få det her tilbud, for det er godt. Det kan noget andet end at blive ved med at tale sygdom og fokusere på det. Man glemmer sin stress for en stund.

Og det er præcis det, der er meningen. At sygdommen træder i baggrunden. Det forklarer Lars Petersen, der er kulturkoordinator på projektet i Vordingborg

- Det at få stukket en blyant i hånden og bedt om at tegne en tegning, det flytter fokus fra jobcenteret, lægen eller familien derhjemme. Det skaber et øjebliks forstyrrelse. Vi flytter fokus fra sygdommen.

Fuldstændigt uoverskueligt

For Mia har stressen ellers fyldt det meste de sidste lange stykke tid.

Mia Urban er 33 år og uddannet socialpædagog. Hun bor med sin mand og to små piger i en landsby udenfor Vordingborg. Hun er for tiden sygemeldt med stress. (© dr)

En dag i september bliver hun præsenteret for en opgave på jobbet, som hun bare kan mærke er helt uoverskuelig for hende. Og pludselig går hun i stå.

Det er som om alt kraft forsvinder fra hendes krop, og hun går direkte ud i sin bil og kører hjem. Hun skal bare væk derfra. Efter 14 dage derhjemme må hun sygemelde sig med stress.

- Jeg havde et overvældende tankemylder. Det var som om, det havde overtaget og lammet min krop. Jeg kunne godt fungere – stå op og få mine piger afsted. Smøre madpakker. Opretholde facaden. Så kom jeg hjem og klaskede helt sammen på sofaen og blev liggende der, fortæller Mia.

Hun blev behandlet for sin stress hos en psykolog og fik efterhånden styr på, hvorfor hun blev ramt, men det var svært at komme ud af den onde cirkel.

Og her er det, at et stykke kul og en tegning på et hvidt papir hjælper. Eller tonerne af 'Yesterday', der får vejrtrækningen helt ned i maven.

For det giver et frirum, hvor det ikke handler om at præstere.

- Det var en total befrielse, fordi jeg kunne gå ind i noget og bare være Mia. Indtil nu har jeg været syge Mia, og det var en befrielse, at jeg bare kunne gå ind og være mig. Der blev ikke stillet krav. Jeg kunne bare fordybe mig. Og få lov til at bruge tid på mig. Og lave noget af det, som jeg synes er sjovt, fortæller Mia Urban.

Begynder at se fremad

Og selvom man endnu ikke kan måle, om det er medvirkende til at få folk tilbage på arbejdsmarkedet, så er kulturkoordinator Lars Petersen overbevist om, at deltagerne kan bruge kurset til noget.

- Der er nogle klare indikationer på, at den enkelte får større livskvalitet og trivsel. Og får bedre relationer. De føler, at de begynder at kunne se fremad igen og se sig selv som en del af arbejdsmarkedet igen. Langt over halvdelen oplever den effekt, forklarer han.

Mia Urban er endnu ikke klar til at komme tilbage i arbejde. Men kurserne hjælper hende alligevel.

- Det har gjort, at jeg godt tør prøve nogle andre ting. Og jeg tør sige ja, for jeg tror godt, det kan lykkes. Så jeg har fået mere selvtillid og selvværd. Det kan noget som medicin og psykologtimer ikke kan.

Ikke enten eller

Om kurserne kommer til bestå, når forsøgsordningen udløber, er for tidligt at sige. Men Lars Petersen kan sagtens se det som et element i behandlingen af stress og depression.

- Det er ikke et enten eller. Det her er ikke et alternativ til psykologsamtaler eller medicin. Det er et supplement. Men vi ved, at målgrupperne flytter sig og er glade for det, og det synes vi i sig selv legitimerer projektet.

Sundhedsmagasinet handler i aften om, hvordan kunst og kultur kan fremme helbredelsen. Peter Geisling besøger blandt andet det nye psykiatriske sygehus i Slagelse, der er indrettet og udsmykket på en måde, så det har en positiv effekt på patienterne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk