Fra begyndelsen af 60’erne spredte der sig en idé fra Frederiksberg Hospital til læger over hele Danmark. Ideen var, at det psykedeliske stof LSD kunne kurere en bred vifte af psykisk lidelser f.eks. fødselsdepressioner, OCD, anoreksi og tilmed homoseksualitet, som dengang blev anset som en sygdom.
Men mange af LSD-patienterne blev ikke kureret for deres lidelser, men endte i stedet med at få det værre. For de blev forfulgt at hallucinationer resten af deres liv, med store konsekvenser både for dem selv og deres familier, viser dokumenter i Rigsarkivet, som P1 i forbindelse med podcasten LSD-kælderen" har fået adgang til.
I Rigsarkivet ligger sager fra 154 LSD-patienter, som fik udbetalt erstatninger fra staten i 80’erne. Sagerne indeholder oplysninger om LSD-patienternes helbred både før og efter, de blev behandlet med LSD.
Han ville gå i kvindetøj
Hans problem var, at han ønskede at gå i kvindetøj.
Sådan lød begrundelsen for, at en mand i 30’erne blev sat i behandling med LSD på Frederiksberg Hospital.
Manden fik omkring 30 LSD-behandlinger for at kurere det, lægerne kaldte “transvestitismus.”
Men efter behandlingerne havde manden stadig lyst til at gå i dametøj. Til gengæld begyndte han at lide af voldsomme mareridt, hvor hallucinationer fra LSD-rusen vendte tilbage. Han drømte f.eks. at være anbragt som død i en kiste, uden at kunne få låget af.
De hyppige mareridt gav ham så meget søvnløshed og angst, at han til sidst ikke kunne passe sit job og endte på invalidepension. Senere fik han udbetalt erstatning fra staten.
LSD mod incest-traume
En anden sag viser hvordan en 15-årig pige blev behandlet med LSD fire gange på et psykiatrisk hospital i Jylland.
Anledningen var, at hun havde været udsat for incest, og lægerne mente, at LSD’en kunne hjælpe hende med at bearbejde det traume.
Men sådan gik det ikke. For den incest, hun havde været udsat for, havde udløst nogle hallucinationer, hvor hun oplevede krybdyr, der kravlede rundt på hendes krop. Og efter LSD-behandlingerne blev de hallucinationer forværret og førte til et liv med depressioner og mange selvmordsforsøg, fortæller hun senere. Som voksen ender hun med at få erstatning for LSD-behandlingerne.
Sov med lys om natten
En tredje patient blev sat i LSD-behandling, fordi hun var mørkeræd. Hun skriver selv, at den eneste anledning til LSD-behandlingen var, at hun sov med lyset tændt om natten.
Men LSD-behandlinger giver hende så meget angst, at hun selv afbryder behandlingerne efter fire gange. Efter behandlingerne udvikler kvinden kronisk angst og depression, og må tage medicin for det resten af sit liv.
Hun får senere erstatning med den begrundelse, at hendes angst og depression skyldes LSD-behandlingen.
Kuren mod anoreksi
En pige på 17 år blev behandlet med LSD, fordi hun led af anoreksi, og lægerne syntes ikke, at de kom nogen vegne med almindelig samtaleterapi.
Men LSD-behandlingerne kurerede ikkekvindens anoreksi. I stedet fik hun kroniske mareridt og flashbacks, hvor hun genoplever hallucinationer fra sin LSD-rus, som hun selv beskriver sådan:
- Jeg kom ind i et værelse, hvor der stod en seng. Mine hænder blev spændt fast til sengen, ligeledes mine fødder, og om livet et bælte, der blev låst. Derefter fik jeg en sprøjte med LSD i låret. Først så jeg en masse farver og mange smukke blomster, men så blev det slemt. Jeg så min far blive brændt ind til skelettet. Skelettet lå og klagede sig. Jeg selv blev brændt og kunne mærke denne frygtelige smerte. Jeg følte, at jeg skulle dø.
Kvinden får 25 år senere udbetalt erstatning, efter en speciallæge har vurderet, at LSD-behandlingen var både ‘utraditionel’, ‘ikke særlig velbegrundet’, og ‘ganske uden indflydelse på patientens anoreksi’.
P1 Dokumentar har forelagt historien for psykiatrien i alle de regioner, hvor patienter er blevet behandlet med LSD. En del er ikke vendt tilbage, men dem der har svaret, siger, at det er svært for dem at kommentere på noget, der ligger så langt tilbage i tiden.
Region Hovedstadens Psykiatri understreger samtidig, at sikkerheden omkring eksperimentelle behandlinger er langt højere i dag.