Cykel-tyverier: Socialdemokratiet vil lave GPS-register

Det er utrolig svært at løse sager om cykeltyveri, lyder det fra Trine Bramsen, der har nyt forslag i støbeskeen.

Hos både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er der forståelse for, at politiet ikke prioriterer cykeltyverier højt. (Arkivfoto) (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

På begge sider af Christiansborg er der forståelse for, at politiet kun opklarer en brøkdel af sager, hvor borgere har fået stjålet deres cykel.

Reaktionerne kommer, efter at DR Nyheder har kunne fortælle, at man i 28 danske kommuner ikke har sigtet en eneste cykeltyv i 2015, og at de forskellige poltikredse erkender, at de ikke har midlerne til at efterforske sagerne.

- I en tid, hvor der er terror og en stigning i personfarlig kriminalitet, der kan jeg godt forstå prioriteringen, siger Trine Bramsen, retsordfører hos Socialdemokratiet.

Dansk Folkepartis retsordfører bakker op:

- Jeg kan godt forstå, at det er et ressourcespørgsmål, siger Peter Kofod Poulsen til DR Nyheder.

Andre faggrupper og GPS-sporing

For politisk hold har man dog fokus på problemet, forsikrer Trine Bramsen fra Socialdemokratiet. Hun fortæller, at man i gang med et forslag, hvor man vil sætte GPS i alle nye cykler.

I forbindelse med det vil man have et GPS-register, som politiet kan bruge, så politiet kan finde frem til den specifikke cykel, der er blevet meldt stjålet.

- Det vil gøre lettere at finde frem til cyklerne, når de er blevet stjålet. Det har jeg store forventninger til, siger hun.

Det lyder enormt dyrt. Er I villige til at afsætte ressourcerne til det?

- Det er faktisk ikke specielt dyrt. Tværtimod kan det være en meget stor hjælp, der kan spare politiet for ressourcer.

Trine Bramsen fortæller, at man er også er nødt til at tænke ud af boksen for at lette politiets arbejde yderligere.

- Vi vil meget gerne se på, om man kan finde nogen med anden faglig baggrund, der kan hjælpe politiet, ligesom vi for eksempel ser i forbindelse med cyberkriminaliet, hvor it-uddannede er et godt supplement til politiet. Det mener jeg, at vi skal tage en drøftelse af i politiforligskredsen, siger hun, men understreger også, at cykeltyverier er meget svære at efterforske og pågribe gerningsmanden.

DF vil uddanne mere politi

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at der skal afsættes flere midler til at uddanne flere politifolk for at komme problemet til livs.

- Det er dybt uretfærdigt, hvis ganske almindelige mennesker får stjålet deres cykler, og at der ikke er noget politi til at slå ned på de eller dem, der har gjort det. Jeg synes dog også, at det fortæller en historie om, at det danske politi er utrolig pressede og ikke prioriterer cykeltyverier særlig højt, siger han.

Han fortæller, at Dansk Folkeparti har foreslået at uddanne 2.000 flere betjente over de næste 10 år, og at man allerede er i gang med et øget optag på landets politiskoler.