Cykelbyen Odense har færre sygedage

Odenseanere har færre sygedage end tidligere, fordi de hopper på cykler. Og andre kommuner kan snart spare skattekroner, hvis de lærer fidusen. I Odense har kommunen brugt 20 millioner kroner på at gøre byen cykelvenlig.

I Odense har kommunen haft succes med at lokke sine borgere op på cyklen. Det betyder, at udgifterne til sygedagpenge og lægehjælp i Odense Kommune er faldet med 33 millioner kroner. (Foto: Rasmus Kahlen © DR)

I de seneste syv år har det været sjovere at cykle i Odense. Om morgenen må man skære genvej og cykle i gågaden. Mangler man luft i dækket, er der ikke langt til en offentlig cykelpumpe, og så kan man sågar vinde præmier.

Men der er også en præmie til byen. Odense Kommune har godt nok brugt 20 millioner kroner på at gøre Odense til Danmarks cykelby - men indsatsen har også båret frugt.

Sparer 33 millioner kroner

For hver eneste dag er der 25.000 flere cykelture i byen - og det har været med til at gøre odenseanerne til sundere borgere.

Så i løbet af fire år faldt udgifterne til sygedagpenge og lægehjælp med 33 millioner kroner i kommunen. Det var i høj grad amtet og staten som sparede de penge.

Lavere dødelighed

Der er blandt andet færre i Odense, som får svulster og færre som brækker ben og arme.

- Vi har set, at der nu simpelthen er blevet en lavere dødelighed. Så man lever længere, og vi ved, at sygdomme, der er relateret til fysisk inaktivitet er faldet, siger Troels Andersen, der er leder af cykelprojektet.

Kommunerne snupper pengene

Fremover bliver det i højere grad kommunerne, der snupper gevinsten, når borgerne lokkes op på cyklen.

Efter nytår, når kommunalreformen træder i kraft, skal kommunerne betale en større del af regningen, når folk bliver syge.

Dermed ryger en besparelse også i kommunekassen.

Facebook
Twitter