Cykeltyve sælger stjålne cykler på Den Blå Avis

Mindst 77 stjålne cykler er sat til salg på annonceportal i foråret og sommeren 2016. DBA-chef ”ærgrer sig vildt” over problemet.

På DBA.dk sættes der hver dag hundredvis af nye cykler til salg. Men flere af dem er stjålne, kan DR dokumentere.

”Cykel sælges uden kvittering”.

Således beskrives et opslag på Den Blå Avis' hjemmeside for en nyere herrecykel. Annoncen er blot én af mange på siden, der beskriver sig selv som Danmarks største handelsplads.

Der er bare ét problem med annoncen: Cyklen er stjålet. Og køber du den, så risikerer du ikke blot, at politiet konfiskerer cyklen. Du risikerer også en bøde for cykeltyveri.

Sådanne annoncer er der flere af på siden. I alt har DR’s Undersøgende Databaseredaktion fundet mindst 77 cykler i en periode på godt tre måneder i løbet af foråret, som beviseligt er stjålet.

Ved at gennemgå over 67.000 nye salgsannoncer med cykler på DBA.dk (Den Blå Avis) og samkøre oplysningerne med politiets system, står det klart, at mindst 77 af cyklerne, der alle har stelnummer oplyst i annoncen, har en ejer, der savner den.

DBA: Det er en promille af cyklerne

DBA’s kundeservicechef, Lene Kristensen, erkender, at man står over for en udfordring, og er ”helt vild ærgerligt over”, det har været muligt at finde 77 stjålne cykler. Men samtidig siger hun, at det drejer sig om en promille af alle de cykler, der er blevet sat til salg i perioden.

Hvad gør I generelt for at forhindre, der bliver solgt stjålne ting på jeres side?

- Vi gør en række ting for, at DBA ikke skal blive misbrugt til at sælge hælervarer fra. En af dem er NemID-validering, hvor vi beder nogle af vores brugere om at NemID-validere sig, inden de kan sælge på DBA.

Ikke alle brugere bliver bedt om at bekræfte deres identitet med NemID på DBA.dk. Virksomheden beder kun kunder, hvor de oplever har et suspekt handelsmønster, om at bekræfte deres identitet.

Vil selv kontrollere fremover

Hvordan kan det være, vi kan finde 77 cykler på jeres hjemmeside, der er meldt stjålet?

- Der skal selvfølgelig ikke være 77 annoncer, som er meldt stjålet, så fremover laver vi samme tjek, som I har gjort.

DR’s kontrol af cykelannoncerne har kun kunnet fange salgsannoncer, hvor stelnummeret er oplyst. Derfor er der formentlig tale om et langt større antal stjålne cykler på siden som det ikke er muligt at dokumentere stjålne.

Lene Kristensen, vi kan finde 77 cykler på dem, der oplyser stelnumrene. Der er også et hav af annoncer, hvor stelnummeret ikke bliver oplyst. Hvor mange stjålne cykler forestiller du dig, der er blandt de 67.000?

- Det er umuligt at svare på. Det er så svært at spotte, om en vare er stjålen eller ej. Derfor er det vigtigt, man som køber følger de gode råd, vi har: Find en sælger, der er NemID-valideret, tag ud og tjek varen og få en kvittering, hvis det er en dyrere vare. Og synes man, der er noget mistænkeligt, så skal man anmelde det. Både til os og politiet, så de kan undersøge sagen.

Kontrollen af opslagene på DBA har fundet sted i perioden fra 1. april til 10. juli.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter