Cyklen bliver stående i skuret i flere hjem

Ifølge Vejdirektoratet bliver bilen i flere tilfælde valgt som transportmiddel i stedet for cyklen.

Især i landområderne hopper færre på cyklen, og en af årsagerne er, at flere skoler er lukket, mener Cyklistforbundet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det vrimler med cykler i og omkring København, men faktum er, at vi i dag cykler ca. 10 pct. mindre end for 25 år siden, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet foregik ca. 5 pct. af den samlede trafik i Danmark i 1990 på cykel. Det var i 2015 faldet til 3,9 pct, og de første tre måneder af 2016 ligger cykeltrafikken godt 8 pct. lavere end i samme periode sidste år.

Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet er ikke i tvivl om, at cyklingen er gået tilbage, især fordi der er kommet mange billige mikrobiler og fordi det er blevet mere almindeligt med bil nummer to.

- Vi har oplevet et fald i cykelandelen i landdistrikterne samt i de små og mellemstore byer. I landdistrikterne er der ingen tvivl om, at de mange lukninger af mindre skoler spiller ind. Den skole, som børnene cyklede til, findes ikke mere, siger Klaus Bondam.

Flere vil opgive cykelturen

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet er af samme opfattelse:

- De steder, hvor man cykler mere, hænger det sammen med, at der er rigtig meget trængsel som f.eks. i København. Her skal man være idiot for at tage bilen. Ude på landet tager man bilen, når man kan få den billigt. Og hvis begge forældre har en bil, så bliver flere og flere børn også kørt i skole, siger han.

Harry Lahrmann forudser, at endnu flere danskere i fremtiden vil opgive cykelturen.

/DR Nyheder/