D-vitaminforgiftning: Giftlinjen har fået 10 henvendelser siden i går

Et barn er sendt videre til kontrol efter gårsdagens beredskabsmeddelelse, hvor Fødevarestyrelse igen advarede mod farlige D-dråber.

I alt er der solgt 500 flasker af produktet fra Inno Pharma. Alle, der har benyttet det i en uge eller længere, skal kontakte egen læge, vagtlæge eller Giftlinjen. Også selvom de ikke har oplevet symptomer.

Siden i går har Giftlinjen sendt ét forældrepar og deres baby videre til kontrol for forhøjet D-vitamin eller calcium i blodet.

Det sker, efter at Fødevarestyrelsen i går valgte at sende en bredskabsmeddelelse ud, da de frygter, at der fortsat kan være helt op til 120 flasker farlige D-dråber derude.

Styrelsen advarede også mod dråberne i forrige uge. Indtil nu er flere end 150 spædbørn blevet undersøgt.

- Vi har haft 10 henvendelser efter beredskabsmeddelelsen - heraf én relevant henvendelse, lyder det fra Søren Bøgevig, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og tilknyttet Giftlinjen.

- Det drejer sig om et forældrepar, der har brugt en ganske lille mængde af D-dråberne fra Inno Pharma. De vil nu blive tilbudt en kontrol hos egen læge, men grundet det begrænsede indtag vil niveauerne formentlig ikke være svært forhøjet hos den her patient, fortæller Søren Bøgevig.

Ifølge Søren Bøgevig beskriver de pågældende forældre, at dråberne var svære at få ud af flasken.

- Der har været andre meldinger på, at dråberne har været svære at bruge – men om det er et generelt mønster på de her specifikke dråber, ved vi ikke, lyder det fra Søren Bøgevig.

I forhold til de første par døgn, hvor Giftlinjen modtog op til 50 henvendelser og sendte 30 børn videre til kontrol, forventer Søren Bøgevig nu, at antallet af henvendelser vil falde.

- Det er klart aftaget i løbet af de sidste fem døgn. Der har blot været tre relevante henvendelser, så det vil overraske mig, hvis der kommer mange flere. Vi kunne ønske, at vi var færdige, siger han.