DA: Adgangskrav i gymnasiet vil få flere til at vælge en erhvervsskole

DA er bekymret over, at få elever fra 9. og 10. klasse søger ind på en erhvervsskole.

Flere elever i de ældste klasser i folkeskolen skal besøge erhvervsskolerne for at få et bedre indtryk af uddannelserne, mener Dansk Arbejdsgiverforening. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at de få ansøgninger til erhvervsskolerne får alarmklokkerne til at ringe.

- Vi kan ikke passivt se til, at problemerne vokser og blot håbe på, at tilmeldingstallene ser bedre ud næste år. Det bør derfor blive til et nationalt ansvar, at flere unge finder det attraktivt at begynde på en erhvervsuddannelse, mener chefkonsulent Simon Neergaard-Holm.

74,2 procent af de unge har valgt en gymnasial uddannelse, 0,4 procent flere end sidste år, mens antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne er status quo med 18,4 procent.

Opgørelsen fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling viser udelukkende antallet af unge, der søger ind på en ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. En tredjedel af eleverne på erhvervsuddannelserne er over 25 år, fordi de søger ind flere år efter folkeskolen.

Ifølge Simon Neergaard-Holm er der tre indsatsområder:

For det første skal der indføres adgangskrav til gymnasieuddannelserne, og der skal mere fokus på erhvervsuddannelserne i afgangsklasserne. Eleverne skal gennem besøg i højere grad introduceres for erhvervsuddannelserne og folkeskolelærere skal vide mere om uddannelserne.

Endelig skal erhvervsuddannelses-reformen, der trådte i kraft i 2015, justeres og praktikmulighederne skal understøttes bedre.

/DR Nyheder/