Dårlig sommer og blæst tog iltsvindet

Biologernes forudsigelser om rekordstort iltsvind i havene i år holdt ikke stik. Den blæsende sommer har gavnet havene, viser en ny rapport.

Biologernes forudsigelser om rekordstort iltsvind i havene i år holdt ikke stik. (Foto: © DR, DR)

Biologernes forudsigelser om rekordstort iltsvind i havene i år holdt ikke stik. Den blæsende sommer har gavnet havene, viser en ny rapport, skriver politiken.dk.

Årets sommer med blæst og regn reddede havenes dyr og planter fra at gispe ihjel af iltmangel, siger Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Den vådeste vinter målt nogensinde skyllede en usædvanlig stor mængde kvælstoffer ud i de indre farvande. Det fik iltsvindet til at brede sig.

Kraftig vestenvind

Men i juli, mens danskerne kiggede langt efter solen, livede havene op af kraftig vestenvind, der førte ekstra ilt til vandet på havenes bund.

Iltsvindet i de danske farvande er nu på samme niveau som de foregående fire år. Nogle steder, for eksempel i Mariager Fjord, har iltforholdene i år næsten været bedre end normalt.

I alt er knap 5.400 kvadratkilometer havbund ramt af iltsvind. Det er nogenlunde samme niveau som sidste år, men alligevel mener Gunni Ærtebjerg, DMU, at havenes tilstand er i bedring.

Kurven er vendt

- Det ser ud til, at den negative kurve er vendt. Ikke bare på grund af vejret i år, men også, fordi vandmiljøplanerne virker, siger seniorrådgiveren.

For tiden har iltsvindet især ramt det sydlige Bælthav, det sydlige Lillebælt, den sydøstlige del af Kattegat og de dybe områder i Øresund, Storebælt og det nordlige Bælthav.