Dårlige psykologers navne holdes hemmelige

Psykolognævnet hemmeligholder navnene på psykologer, der igen og igen får nævnets kritik for at lave elendige børnesagkyndige undersøgelser.

Psykolognævnet hemmeligholder navnene på psykologer, der igen og igen får nævnets kritik for at lave elendige børnesagkyndige undersøgelser. (© Colourbox)

Psykolognævnet vil ikke fortælle, hvilke børnesagkyndige der topper listen over psykologer, der oftest har fået kritik eller endda alvorlig kritik af nævnet.

Når Advokatnævnet kritiserer en advokat, offentliggøres det på nævnets hjemmeside. Det samme gælder for sundhedspersonale, der får kritik af Patientklagenævnet.

Men de godt 70 privatpraktiserende psykologer, der sidder på alle børnesagkyndige undersøgelser i landet, holdes hemmelige, når de laver graverende fejl.

Børns Vilkår kræver åbenhed

DR Nyheder kender eksempler på børnesagkyndige psykologer, der har fået kritik eller alvorlig kritik af Psykolognævnet op til seks gange, uden at det har fået konsekvenser for dem.

- Hvis klageren i gentagne tilfælde får medhold, og der udtales kritik af den samme psykolog, bør statsforvaltningerne simpelthen ikke bruge dem. Så har de dokumenteret flere gange, at de ikke evner at løse opgaven, siger Peter Albæk, formand for Børns Vilkår, til DR Nyheder.

Børns Vilkår mener, at navnene på psykologer, der igen og igen får kritik, bør offentliggøres.

Ikke konstruktivt

- Det vil være rimeligt, at forældre og børn kan se, at der er klaget over nogen flere gange og rejst berettiget kritik, siger Peter Albæk.

Formanden for de børnesagkyndiges selskab, Michael Kaster, mener ikke, at psykologernes navne skal frem, selv om de har modtaget kritik fem-seks gange.

- Jeg tror ikke, at der kommer noget konstruktivt ud af at offentliggøre psykologernes navne på internettet. Det vil være med til at konfliktoptrappe de her sager, og det er det sidste, vi har brug for, siger han.

Mange får kritik flere gange

I 2010 0g 2011 fik 23 danskere medhold i deres klage over børnesagkyndige undersøgelser. Psykolognævnet udtalte altså kritik eller alvorlig kritik af 23 psykologer.

16 af de 23 psykologer havde tidligere fået kritik eller alvorlig kritik, oplyser Psykolognævnet til DR Nyheder.

- Det er ekstremt kritisabelt, at det ikke får konsekvenser at lave et dårligt stykke arbejde, som man bliver kritiseret for. Når psykolognævnet udtaler kritik, er det jo fordi man mener, at det er dårligt arbejde, som ikke burde bruges. Så skal det også have konsekvenser, siger Peter Albæk fra Børns Vilkår.

Socialminister må på banen

Venstre kræver nu socialministeren på banen for at få mere åbenhed.

- I hvilken som helst situation, hvor man er i forbindelse med det offentlige, skal det være åbent, hvem der har lavet bommerterne, og hvordan man kan hjælpe folk videre til en anden løsning, siger næstformand i socialudvalget og socialordfører Anne-Mette Winther Christiansen (V) til DR Nyheder.

- Det er nødvendigt, at regeringen og socialministeren beslutter sig for, at vi skal have samme klageadgang og kendskab til psykologer, som man har i sundhedssystemet. Det er kun rimeligt, at man kender de brodne kar, så man kan undgå dem, siger hun.

Facebook
Twitter