Dårligt indeklima skader indlæringen

Skolebørn kan lære næsten 20 procent mere end i dag, hvis indeklimaet bliver forbedret på de danske folkeskoler. Det viser ny test.

Skolebørn landet over sidder dagligt i et indeklima, voksne aldrig ville acceptere på deres arbejdsplads (Foto: Fra TV- bånd)

Dårligt indeklima i folkeskolerne går ud over børnenes indlæring. Hvis indeklimaet blev forbedret, kunne børnene lære næsten 20 procent mere.

Det afslører DR1's undersøgende program Testen i aften. Programmet tester i samarbejde med forskere fra DTU, hvordan dårlig luft i klasselokalerne på de danske folkeskoler går ud over børnenes præstationsevne.

Det er børn fra 6b på Faaborg Sundskole, der er blevet testet i dansk og matematik. Over to uger skulle eleverne løse en række opgaver med samme sværhedsgrad. I den første uge var indeklimaet det samme som altid. I den anden uge blev det forbedret.

Og resultaterne viser, at eleverne lærte markant bedre i den uge, indeklimaet blev forbedret. I matematik klarede de sig 8 procent bedre og i dansk hele 29 procent bedre. Samlet præsterede eleverne altså i gennemsnit 18 procent bedre, når luften i lokalet var god.

Hovedpine og koncentrationsbesværDårligt indeklima giver symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær og unaturlig træthed, og det skader ifølge forskerne fra DTU indlæringen.

- Når man er uoplagt, træt og har ondt i hovedet, så får man ikke lige præcis den sidste del af matematiktimen med. Det er altså det, vi nu har dokumenteret, og at det har en betydning for indlæring, siger Geo Clausen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han er en af Danmarks førende eksperter i indeklima og en af forskerne bag undersøgelsen.

Og Geo Clausen er ikke i tvivl om, hvor meget indeklimaet betyder for børnenes indlæring.

- Det er en katastrofe, at der ikke bliver gjort noget ved det her. Indeklimaet bliver simpelthen nødt til at være i orden, og det bliver nødt til at være en forudsætning, inden vi starter indlæringen i vores skoler”, siger Geo Clausen.

Dårligt indeklima er et stort problem på landets folkeskoler. Siden april 2007 har Arbejdstilsynet besøgt næsten 1300 skoler og konstateret problemer med indeklimaet på hver femte.

Har din skole dårligt indeklima? Klik på landsdelene på kortet herunder for at se, hvilke skoler, der har fået et påbud af Arbejdstilsynet i perioden 1. april 2007 til og med februar 2009.

Facebook
Twitter