"Dårligt nyt" for Danmark: Afrikansk svinepest rammer Belgien

Spreder sygdommen sig til Danmark, kan det koste milliarder i tabt eksport.

Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt. Den eksport kan blive ødelagt af afrikansk svinepest. Vildsvin kan samle smitten op, hvis der efterlades madrester i naturen og derefter give den videre til tamgrise. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Der er netop bekræftet to tilfælde af afrikansk svinepest nær byen Étalle i det sydøstlige Belgien, tæt på grænsen til Luxembourg og Frankrig. Det oplyser Landbrug & Fødevarer, der kalder situationen for 'ekstrem alvorlig'.

- Det er dårligt nyt og viser først og fremmest, hvor vigtigt det er, at Danmark netop tager drastiske skridt for at minimere risikoen for et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord, siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør hos Landbrug & Fødevarer og uddyber:

- Det er afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at få fjernet vildsvinene fra den danske natur, og det kan kun gå for langsomt. Og så skal det vildsvinehegn op, så der kommer så få vildsvin som muligt ind i landet.

Når afrikansk svinepest springer over større afstande er der ofte tale om, at mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra områder ramt af afrikansk svinepest, hvorefter vildsvin kan samle smitten op, hvis der efterlades madrester i naturen.

Sygdommen kan ramme grise og vildsvin, og der findes ingen vacciner eller behandlingsmuligheder. Sygdommen kan ikke smitte mennesker, og kontakt med smittede vildsvin eller grise udgør ikke nogen sundhedsmæssig risiko.

Kan betyde "milliarder i tabt eksport"

Det gør dog ikke situationen mindre alvorlig. Et udbrud af sygdommen i Danmark, kan nemlig koste os milliarder i tabte eksportindtægter.

- Et udbrud i Danmark vil alene i de første tre måneder betyde flere milliarder i tabt eksport. Der kan gå lang tid, før alle lande igen åbner op for dansk grisekød, og i mellemtiden risikerer vi at miste betydelige markedsandele, ligesom flere svineproducenter formentlig må dreje nøglen om, fortæller Jens Munk Ebbesen.

Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud blandt vildsvin eller grise på dansk jord, oplyser Landbrug & Fødevarer.

85 procent af Danmarks griseproduktion går til eksport, og flere end 120 lande importerer dansk gris.

Facebook
Twitter