Dag 6 i ubådssagen: Her er fem ting, der kom frem

Ubehagelige videoer blev vist i retten, hvor ti vidner også afgav forklaring.

Peter Madsen er tiltalt for at have udsat den svenske journalist Kim Wall for seksuelle overgreb og for at have dræbt og parteret hende. Han nægter sig skyldig i anklager om drab og overgreb, men erkender partering. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Kim Walls forældre var tilbage på tilhørerpladserne i Københavns Byret for at overvære retssagen mod den mand, der er tiltalt for at have dræbt deres 30-årige datter.

De har ellers ikke været i retten siden førstedagen den 8. marts.

Ti vidner afgav forklaring i retten i dag. Samtidig afspillede anklageren flere grusomme videoer.

I morgen fortsætter sagen, hvor den tiltalte Peter Madsen blandt andet skal forklare sig.

Her er de mest centrale pointer fra dagens retsmøde.

1: Grufulde videoer

Hovedparten af retsmøderne i sagen mod Peter Madsen kører i Københavns Byrets retssal 60. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Retten har på et tidligere retsmøde fået en idé om, at Peter Madsen så forskellige voldsomme videoer i tiden op til den 10. august sidste år, hvor Kim Wall døde ombord på ubåden.

På retsmødet i dag blev det klart, at omfanget af grufulde videoer, der er fundet på Peter Madsens elektroniske udstyr, er stort.

Anklageren nævnte over ti forskellige videoer, som han ønskede at afspille i retten. Dommeren bad ham begrænse mængden.

Nogle af videoerne er fundet på to harddiske, som er beslaglagt hos Peter Madsen. Her lå de gemt i mapper med titler som ”halshugget”, ”hængt” og ”dolket”. En af harddiskene var så gammel, at politiets teknikere har måttet hjælpe med at åbne den.

Andre videoer er fundet i søgehistorikken på Peter Madsens Iphone-profil, som politiet har genskabt, selvom telefonen er væk.

Videoerne viser halshugninger og andre former for mishandling af kvinder og i et tilfælde en mand. Nogle af videoerne er ægte, andre er animerede.

Peter Madsen har både i juli og august sidste år søgt efter og set voldsomme videoer. For eksempel så Peter Madsen en video med en ægte henrettelse af en kvinde, natten før han sejlede ud med Kim Wall.

2: Fin stemning på ubåden

Teknikere har undersøgt ubåden, efter den blev hævet fra havets bund. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Ved retsmødet i dag var det første gang, at vidner indkaldt af Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, afgav forklaring i retten.

To af vidnerne sejlede tæt på ubåden Nautilus om aftenen den 10. august sidste år, hvor de så både Kim Wall og Peter Madsen i ubåden og talte med dem. Vidnerne fortalte, at der ikke var noget at bemærke.

- Der er fin stemning. Der er ikke antydning af skænderier eller noget, sagde det ene vidne.

3: Invitationer til tilfældige?

Kim Wall er blevet mindet på Columbia Journalism School efter sin død. (Foto: © 10510 Bruce Gilbert/TT, Scanpix)

Forsøgte Peter Madsen at få tilfældige kvinder med på tur i ubåden op til den 10. august sidste år, hvor Kim Wall steg ombord?

Det forsøgte anklager Jakob Buch-Jepsen i dag at vise.

Han havde i dag indkaldt et kvindeligt vidne, som Peter Madsen inviterede med ombord i ubåden 8. august sidste år.

Kvinden havde sammen med en veninde mødt Peter Madsen tilfældigt på en gåtur på Refshaleøen i maj 2017. De havde talt om ubåden, Peter Madsen inviterede dem med på en tur, og han fik kvindens nummer. Det blev ikke til noget.

I juli 2017 ringede Peter Madsen til kvinden. Hun syntes, det var underligt, fordi de ikke havde været i kontakt længe, og de tidligere blot havde skrevet sammen, så hun svarede ikke.

Igen den 8. august kontaktede Peter Madsen hende på sms og inviterede hende med på tur i ubåden. Hun afslog.

To dage senere sejlede Peter Madsen ud med Kim Wall.

4: Interesse for mangt og meget

Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden på grund af en ulykke med udstødningsgasser. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR © NRK/DR)

Flere vidner med kendskab til Peter Madsen gennem årene fortalte i dag, at Peter Madsen havde en stor interesse for mange forskellige emner og ting – blandt andet historie, 2. Verdenskrig og kriminalsager, for eksempel sagen om Amagermanden.

Et vidne huskede en samtale, han havde haft med Peter Madsen for ti år siden om, hvordan man kunne bortskaffe lig. Her blev Køge Bugt bragt på banen, fordi der blandt andet var meget skibstrafik og svært at dykke, sagde vidnet.

Kim Walls ligdele blev fundet i Køge Bugt i efteråret sidste år.

Et andet vidne fortalte, at han havde hørt Peter Madsen tale om at begå den ultimative forbrydelse og blive eftersøgt til vands, til lands og i luften. Nærmere forespurgt om dette var der vist tale om et smykkekup, fortalte vidnet.

5: Saven og hylderne

Sagen startede 8. marts. Her mødte mange pressefolk op. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Både i dag og ved tidligere retsmøder har anklager Jakob Buch-Jepsen spurgt folk med kendskab til ubåden Nautilus og Peter Madsens værksted, hvilket værktøj der var normalt at have i ubåden.

Det skyldes, at der er fundet en sav i Køge Bugt, metalrør spændt fast til Kim Walls lig samt en skruetrækker, en vandslange og spændstropper i ubåden, da den blev hævet. Ifølge anklageren havde Peter Madsen udstyret med sig den 10. august, fordi han havde planlagt at dræbe Kim Wall.

Peter Madsen har selv forklaret, at redskaberne skulle bruges til praktiske ting. Blandt andet skulle saven bruges til at lave træhylder i ubåden.

Gang på gang har vidner fortalt, at det ikke var redskaber, som de tidligere havde set i ubåden. Men for første gang i dag bekræftede et vidne, at der var planer om at lave træhylder i ubåden, og at det derfor kunne være logisk at tage en sav med ned i ubåden.

Vidnet var indkaldt af Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark.

Sagen på tre minutter: